Hlavní obsah

Jednání maďarského parlamentu: Přetahovaná o transparent i další omezení pro novináře

Foto: Facebook: Ákos Hadházy

Nezávislý poslanec Ákos Hadházy s transparentem „Musí lhát, protože si moc nakradl”.

Reklama

Pondělní schůzi maďarského parlamentu poznamenala přetahovaná o transparent i nová restrikce týkající se práce novinářů. Parlament médiím vyhradil jen několik metrů čtverečních ohraničených páskou.

Článek

Projev maďarského premiéra Viktora Orbána narušil v pondělí nezávislý poslanec Ákos Hadházy. Před řečnickým pultem mával transparenty „Stop korupci! Stop propagandě!” a „Musí lhát, protože si moc nakradl”. Předsedovi parlamentu premiér naznačil, že mu protest nevadí. Pak se, viditelně pobavený, ale Hadházymu pokusil cedule vytrhnout.

Orbánovi pak přišli na pomoc jeho spolustraníci z Fideszu, jeden z nich se pokusil nápisy zakrýt maďarskou vlajkou. Cedule pak vládní poslanci odnesli.

Záběry, na kterých se pobavený Orbán snaží transparenty ukořistit, už se dočkaly komického hudebního podkresu, text cedulí zase předělávek, například: „Tuhle ceduli ještě neukradli”.

Ve svém projevu se Orbán věnoval nedávným komunálním volbám. Ocenil vysokou volební účast a to, že polovinu hlasů získal jeho vládní blok. Fidesz vyhrál ve všech 19 župách a povládne dál ve 13 z 23 měst s župními pravomocemi a s více než 50 000 obyvateli.

Velkým úspěchem opozice je ale výsledek v Budapešti. Společný kandidát opozičních stran Gergely Karácsony porazil stávajícího primátora Istvána Tarlóse z Fideszu.

Omezení pro novináře

Pondělní schůzi poznamenalo i další omezení prostoru pro novináře v parlamentních budovách, které nařídil předseda sněmovny László Kövér ze strany Fidesz. Dosud měla média přístup do části chodby, kterou chodí zákonodárci. I když i jí se poslanci mohli podle deníku Népszava snadno vyhnout.

Nově se místnost pro tisk přesunula o patro níž, kuloáry kolem jednacího sálu jsou pro novináře nedostupné s výjimkou kukaně, ze které ovšem nelze politikům klást žádné dotazy. K poslancům se novináři dostanou se zvláštním povolením, to se ale podle deníku Népszava nedá očekávat pro média kriticky píšící o Orbánově vládě.

V hale, kde se dosud mohli novináři volně pohybovat a odkud se přenášely tiskové konference, mohou nově kameramani a fotografové pořizovat záběry jen z úzkého prostoru ohraničeného páskou. Server Index.hu upozorňuje, že poslanci teď navíc mohou rozhovor a dotazy médií kdykoli odmítnout a novináři jejich přání musí respektovat. Premiér Orbán se k novým pravidlům vyjádřil v tom smyslu, že „v době sociálních sítí je svoboda tisku neomezená”.

Reklama

Doporučované