Hlavní obsah

Jedno Brno ročně. Špinavý vzduch předčasně zabíjí 400 tisíc Evropanů

Foto: Shutterstock.com

Špinavý vzduch v Evropě může za statisíce úmrtí, uvádí zpráva EEA.

Reklama

Špinavé ovzduší bylo v roce 2016 v Evropě příčinou 400 000 předčasných úmrtí, vyplývá ze zprávy Evropské agentury pro životní prostředí (EEA). Téměř každý Evropan, který bydlí ve městě, je navíc vystaven úrovni znečištění, která přesahuje příslušné limity.

Článek

„Znečištění vzduchu je v současné době největším rizikem pro zdraví lidí,” píše se v dokumentu. Jeho autor Alberto González Ortiz uvedl, že počet nebezpečných částic v ovzduší evropských měst se sice snížil, neklesá ale podle něj dostatečně rychle. „Ještě jsme nedosáhli standardů Evropské unie a samozřejmě jsme ještě vzdáleni standardům Světové zdravotnické organizace (WHO),” dodal Ortiz.

Unijní předpisy v současnosti požadují, aby členské státy vyhodnocovaly různé ukazatele úrovně znečištění ovzduší, především v městských oblastech, a podnikly opatření, pokud jsou příslušné meze překročeny.

Předloni například 16 z 28 zemí EU – mezi nimi Francie, Belgie, Nizozemsko, Španělsko, Německo a Británie – nahlásily minimálně jeden případ vyšší koncentrace oxidu dusičitého, než je celounijní průměr za rok. Tato škodlivina se do atmosféry uvolňuje například z výfuků aut a působí potíže hlavně v městských aglomeracích.

Důležité pro zlepšení kvality městského vzduchu je tedy podle Ortize omezení počtu aut. „Když bojujeme proti znečištění vzduchu, bojujeme zároveň proti změnám klimatu, proti hluku a za zdravější životní styl, čímž získají všichni,” uvedl Ortiz.

Reklama

Související témata:

Doporučované