Hlavní obsah

Jeho děda získal na olympiádě stříbro. Uspěje volejbalista Perušič v Tokiu?

Ušák s beach volejbalistou Ondřejem Perušičem.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vypadalo to, že se jeho světem stane krytá hala a florbalové hřiště. Vždyť to dotáhl až do juniorské reprezentace a měl našlápnuto i do té seniorské. Jenže nakonec vyhrál písek. Respektive kurt na beach volejbal.

Článek

Ondřej Perušič se sice snažil nějaký čas oba sporty kombinovat, ale po jisté době zjistil, že tudy cesta nevede a bude si muset vybrat. Nakonec zvítězil otevřený prostor, vysoká síť a lehký míč. Rozhodně nešlo o špatné rozhodnutí, vždyť Ondřej si už může plánovat společně se svým spoluhráčem Davidem Schweinerem cestu na olympijské hry do Tokia.

K volejbalu měl Ondřej blízko od chvíle, kdy přišel na svět. Prakticky celá rodina se bavila tímto sportem. Jen přítelkyně se zakoukala do většího, basketbalového míče. Geny se přenesly už od dědečka, který se v reprezentačním dresu dočkal medailových úspěchů na světovém šampionátu i olympijských hrách v klasickém šestkovém volejbale. Do ideální výšky sice Ondrovi pár centimetrů chybí, ale tento handicap vyrovnává skvělou hrou v poli a taktickou připraveností.

S Davidem Schweinerem se museli do evropské i světové špičky protloukat ze spodních pater. Což mimo jiné znamená účastnit se turnajů nižší úrovně, kde se nedá vydělat ani moc peněz, ani moc bodů.

Podmínky nebývají vždy optimální a nedají se srovnat se světem načančaných turnajů světové série. Nejde jen o bydlení, stravování a vůbec starostlivost o hráče. Leckde číhají i jiná nebezpečí. Takže si člověk musí před zahájením turnaje projít kurty, na nichž se bude smečovat a blokovat, aby vůbec věděl, do čeho bude padat a jestli mu náhodou nehrozí nebezpečí zranění.

Prokousat se nahoru není úplně jednoduchý úkol. Ale podařilo se. Dvojice Perušič-Schweiner už je zapsána mezi vítězi podniků nejvyšší světové série.

Ale Ondřejův svět není jen beach volejbal. Studuje práva a přemýšlí, jaké oblasti v tomto oboru by se chtěl věnovat po skončení aktivní kariéry. Hodně by ho bavilo sportovní právo, protože by mohl skloubit zkušenosti z kariéry profesionálního sportovce s nabytými právními vědomostmi.

V nejnovějším díle Ušáku se můžete dozvědět, jestli po několika letech soužití možná bližšího než manželství přichází na Davida či Ondřeje ponorková nemoc, nebo jestli spolu stále vycházejí jako na začátku sportovního partnerství, kdo má kdy hlavní slovo na kurtu, jaký význam pro jejich úspěch má italský trenér… Není toho málo.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované