Hlavní obsah

Jelizaveta, záhadná žena z Krymu. Ukrajinský novinář pátral po společnici Babiše mladšího

Reportáž Rádia Svobodná Evropa přináší mimo jiné svědectví matky záhadné přítelkyně Andreje Babiše mladšího.Video: RFE/RL

 

Reklama

Rozplétání případu syna českého premiéra, který v pořadu Zvláštní vyšetřování na Seznamu promluvil o nedobrovolném pobytu na Krymu a Ukrajině, pokračuje. Kauze přímo související s vyšetřováním dotačního podvodu Andreje Babiše se věnovalo i ukrajinské vysílání Rádia Svobodná Evropa a v reportáži přineslo několik zajímavých svědectví.

Článek

Třicetiletou ženu jménem Jelizaveta nedávno označil premiér Babiš za synovu snoubenku, s níž se seznámil právě během svého pobytu na Krymu, kde byl podle něj naprosto dobrovolně a šťastný.

Andrej Babiš junior předtím reportérům Seznamu naopak řekl, že se na těchto „prázdninách na Krymu“ ocitl poté, co mu jeho „pečovatel“, Rus Petr Protopopov (manžel jeho psychiatričky Dity), řekl, že musí zmizet z Česka kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.

„Na tu slečnu bylo spolehnutí“

Protopopov následně v deníku Právo uvedl, že na Krymu Babišovi mladšímu sehnal přítelkyni.

„Tu slečnu mi doporučil můj dobrý přítel, který věděl, že má desetiletého syna, že je na ni spolehnutí a tak dále,“ líčil Protopopov ženu, kterou přivedl k Babišovu synovi a za níž s juniorem následně jeli do Krivého Rogu na východě Ukrajiny. Do oblasti, kterou sám Protopopov pro její ne zrovna bezpečné prostředí nazývá Mordorem, místem plným feťáků.

Zde se pak s juniorem pohádal a zanechal ho tady samotného s touto novou známostí.

A právě v tomto období, konkrétně 5. ledna letošního roku, se Andrej Babiš mladší z Ukrajiny ohlásil české policii e-mailem. Napsal, že je unesený.

Podívejte se na reportáž Seznamu, která odstartovala policejní vyšetřování podezření ze zavlečení premiérova syna do ciziny:

Průlomové svědectví Andreje Babiše mladšího v rozhovoru s reportéry Sabinou Slonkovou a Jiřím Kubíkem v pořadu Zvláštní vyšetřování.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

„Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok. Můj otec potřeboval, abych zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo,“ stojí v e-mailu, s nímž se tehdy česká policie vypořádala velmi rychle. Pozvala si na výslech Protopopova, ten řekl, že se žádný únos nestal, a případ – aniž by mluvila s Andrejem Babišem mladším – odložila.

Stejnou verzi však řekl Andrej Babiš mladší i reportérům Seznamu, když jej v říjnu vypátrali ve švýcarské Ženevě v bytě jeho matky. Premiér Babiš následně synova slova o nedobrovolném zavlečení na Krym v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo shodil tvrzením, že syn trpí schizofrenií a nelze jeho slova brát vážně.

S Medveděvem na Krymu

Ukrajinské vysílání Rádia Svobodná Evropa v minulých dnech vypátralo identitu záhadné přítelkyně, která má byt na Krymu i v Krivém Rogu.

V reportáži, kterou najdete ve videu umístěném nahoře v textu, se nejprve objeví její matka Ljudmila.

Potvrzuje, že její dcera potkala Babiše juniora na Krymu, ale nevěděla tehdy, že je jeho otec tak významný český politik.

„Bylo jí řečeno, že je to důležitý člověk a že by si o něm mohla najít informace na internetu. A tak se podívala a řekla mi, co o něm píšou: Podívej, kdo to je.“

Poslechněte si názory lékařky. „Andrej Babiš mladší má mít možnost mluvit. Cesta na Krym mohla ohrozit jeho zdraví,“ míní psychiatrička Stehlíková:

Psychiatrička Džamila Stehlíková ve Výzvě Renaty Kalenské mluví o dopadech Babišových slov o nemoci jeho syna.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

Ljudmila následně potvrzuje, že jí dcera informovala i o tom, že není pravda, že by byl Babiš mladší nemocný, jak o něm tvrdí jeho otec.

Samotná Jelizaveta, třicetiletá matka dnes už jedenáctiletého syna, je velmi aktivní na sociálních sítích. Reportáž Rádia Svobodná Evropa ukazuje několik snímků, které si sama umístila na svém profilu. V roce 2014 to byl například záběr, na němž je její syn s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem, který tehdy Krym (právě od roku 2014 anektovaný Ruskem) navštívil.

Od října 2017 začala sdílet fotografie Babiše juniora, nejprve na Krymu a pak i z Krivého Rogu, kde společně oslavovali Nový rok.

Reportérům Rádia Svobodná Evropa se nepodařilo ověřit, zda Jelizaveta někdy pracovala. Každopádně žije nákladným životem, často cestuje, mimo jiné i do Moskvy. Důkazem jsou právě snímky, které zveřejňuje na sociálních sítích.

„Nechci se vyjadřovat“

Reportérům Rádia Svobodná Evropa se závěrem podařilo se s Jelizavetou zkontaktovat prostřednictvím Skype.

„Máme na vás nějaké otázky o Andreji Babišovi,“ říká reportér Maksym Savčuk.

„Mám teď moc práce,“ zní její odpověď. „Nechci se k tomu vyjadřovat.“

Ve čtvrtek 29. listopadu česká policie uvedla, že doposud s Babišem juniorem nemluvila, ačkoliv se na základě pořadu Zvláštní vyšetřování zabývá podezřením z jeho zavlečení do ciziny.

„Jelizaveta by možná měla teď prolomit své mlčení,“ končí reportáž ukrajinského vysílání Rádia Svobodná Evropa.

Reklama

Související témata:

Doporučované