Hlavní obsah

Jemen v nejbližších měsících zachvátí smrtelná vlna cholery, předpovídá UNICEF

UNICEF: V řádu měsíců Jemen opět zasáhne cholera.Video: AP

 

Reklama

Cholera Jemen zasáhla v minulém roce. Nebezpečnou nemocí se tehdy nakazilo více než milion dětí. Důvodem je nedostatek pitné vody, chybějící očkování a špatné hygienické podmínky.

Článek

Jemen pravděpodobně v následujících měsících zasáhne další vlna cholery. Upozorňuje na to šéf organizace UNICEF pro Blízký východ Geert Cappelaere. Informaci přinesl zpravodajský server The Guardian.

Více než jeden milion dětí se v minulém roce nakazilo cholerou kvůli omezenému přístupu k čisté vodě a očkování. Podle Cappelaerea umírá v Jemenu kvůli nemocím, kterým se dá předejít, jedno dítě každých deset minut.

„Nic si nenalhávejme. Cholera se vrátí. Za několik týdnů znovu začne sezona dešťů a bez velké a okamžité investice cholera znovu zasáhne jemenské děti,“ dodal zástupce UNICEFU s tím, že organizace musí kvůli povolení pro zahájení očkovacího programu vyjednávat s oběma stranami občanské války, která v zemi zuří.

Některé vojenské frakce svými zákazy navíc znesnadňují čerpání pitné vody. Právě skrze vodu znečištěnou fekáliemi nebo skrze potraviny se nebezpečné průjmové onemocnění přenáší.

Cappelaere na tiskové konferenci obvinil obě strany jemenského konfliktu z toho, že jejich boj má nesmyslný a brutální dopad na děti. „Žádná ze stran neukázala ani na chvíli jakýkoliv náznak respektu k posvátnému principu ochrany dětí,“ řekl.

Kromě epidemií a hladomoru Jemen čelí také vzdělávací krizi. Celkem dva miliony dětí přestaly navštěvovat školu nebo nikdy neměly šanci do ní chodit. Více než 500 škol bylo zničeno a většina učitelů nedostává žádný plat.

Jemen sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové, podporovaní šíitským Íránem, a vláda prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala více než 10 tisíc lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov.

Asi milion lidí se nakazil cholerou, která loni v zemi zabila na 2200 osob, z toho třetina byly děti. V důsledku nemocí či podvýživy loni v zemi zemřelo přes 50 tisíc dětí. Jemenské zdravotnictví se v důsledku války prakticky rozpadlo. Většina nemocnic se potýká s nedostatkem léků, chybí peníze na zaplacení lékařů a značná část populace není očkovaná.

Reklama

Doporučované