Hlavní obsah

Jemenský konflikt, nejhorší humanitární krize současnosti

Mapa Jiřího Hoška - jemenský konflikt.

 

Reklama

Krvavý jemenský konflikt překročil magickou hranici 1000 dnů. Britský The Guardian nazval tamní krveprolití „absurdní válkou”. OSN označila dění v nejchudší arabské zemi za nejhorší současnou humanitární krizi na světě.

Článek

„Není jasné, zda se jemenský konflikt dá vojensky vyhrát,” uvedl v pořadu Mapa Jiřího Hoška editor Českého rozhlasu Plus Pavel Vondra. Sunnitská Saúdská Arábie odmítla přihlížet nečinně rebelii šíitských Hútíů a v roce 2015 zahájila ozbrojenou intervenci v Jemenu. Při vzdušných útocích mezinárodní koalice podporované Spojenými státy nebo Británií už zahynuly stovky civilistů. Dále se prohloubila děsivá humanitární katastrofa, při které stovkám tisíc jemenských dětí hrozí smrt hladem. Podle Marka Štyse ze společnosti Člověk v tísni je mimořádně komplikované se do zbídačené a mimořádně nebezpečné země byť jen dostat.

Podle Pavla Vondry kontroluje Saúdská Arábie vzdušný prostor nad Jemenem. Nebýt toho, získali už prý Hútíové kontrolu nad skoro celým Jemenem. Rebelové podporovaní velmi pravděpodobně Íránem už opakovaně vypálili balistickou raketu na saúdskou metropoli Rijád, čímž ukázali, jakou hrozbu představují. Jak ukazuje pořad Mapa, do jemenského konfliktu promlouvají i další aktéři, jako tamní kmeny a také radikální islamisté z Al-Káidy nebo zdejší odnož tzv. Islámského státu.

Reklama

Doporučované