Hlavní obsah

Jestli přijedeme do Čech, přijedeme zabíjet, psala teroristka ze Sýrie své matce

Soud začne obžalobu na tři Čechy, kteří se dali na stranu teroristůVideo: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam se seznámil s textem obžaloby na trojici Čechů, kteří se dali na stranu teroristů.

Článek

Až se na začátku příštího roku dostane k pražskému městskému soudu případ trojice Čechů, kteří se dali na stranu islámských teroristů, zazní věty o hluboké nenávisti.

Obžaloba na bývalého pražského imáma Samera Shehadeha totiž na několika místech zachycuje soukromou komunikaci, v níž spoluobžalovaní otevřeně líčí své postoje ke světu.

„Kdybychom přijeli do ČR, tak bychom přijeli, abychom zabili co nejvíce lidí,“ cituje dokument obžalovanou ženu – jinak také švagrovou bývalého imáma.

„Moc dobře víme, co děláme. Ale nezabíjíme nevinné,“ uvedla podle obžaloby v další ze zpráv, které prostřednictvím aplikace Telegram posílala své matce ze Sýrie do Čech.

V komunikaci zachycené policií během září a října 2017 pak rodině sděluje, že je teroristkou, že jí nikdo nemanipuluje a že je v Sýrii dobrovolně.

Své matce také sdělila, že se k ní sice musí chovat slušně, ale že je pro ni nepřítelem, protože je nevěřící.

„Nenávidím nevěřící,“ dodává žena, která matce poslala opakovaně fotografie, na nichž pózuje v nikábu, s útočnou pušku Kalašnikov AK-47 v ruce.

Píše také, že jejich vzorem je Usáma bin Ládin. A když prý na Západě zahyne hodně lidí, jsou ona a její spolubojovníci šťastní a radují se z toho.

Všichni tři obžalovaní, jejichž případ začne soud řešit, podporovali organizaci an-Nusra (od ledna 2017 vystupuje pod názvem Haját Tahrír aš-Šám – Shromáždění pro osvobození Levanty), která má za cíl svrhnout syrskou vládu a nastolit právo šaría v celé oblasti. Rada bezpečnosti tuto organizaci označuje za teroristickou a spjatou s al-Káidou.

Odborníci na extrémismus nad komunikací uvedenou v obžalobě říkají, že obžalovaná žena musela prožít skutečně silnou nenávist.

„Předpokládám, že zažila něco, z čeho měla vztek, nenáviděla celý svět. A ten islamismus jí umožňuje tuhle nenávist proměnit do nějaké ideologie, která je legitimizována,“ řekl například Jan Charvát na otázku, jak může člověk narozený a žijící dlouho v Čechách dospět k takovému postoji.

Další odborník Miroslav Mareš pak nabízí ještě jiný pohled.

„Snaží se ji (svou matku) přesvědčit o své hluboké víře a bojovém odhodlání. Cíle zabíjet lidi v Česku a v Evropě, přihlášení se k terorismu jsou jednoznačně formulované. To je důležitá informace i ve vztahu k syrským odnožím al-Káidy, protože u nich je přímé vyhrožování teroristickým útokem na západě netypické,“ uvedl Mareš.

Obžaloba kromě toho přináší další detaily do už častokrát popsaného případu.

Zmiňuje také slova hlavního obžalovaného Samera Shehadeha. Ten sice odmítl po svém zatčení vypovídat, ale během jednoho vazebního zasedání uvedl, že podporoval organizaci, která bojovala proti okupaci.

„To neznamená, že bych ji podporoval ve všem, co dělá. Jediným cílem bylo podpořit ji v boji proti okupaci a pomoci hladovějícím, raněným a umírajícím. Je mi jedno, jestli bojovali, nebo ne,“ cituje Shehadeha obžaloba.

Policisté mají k dispozici také jeho komunikaci s jedním z členů pražské muslimské obce. Posílal mu zprávy v době, kdy odjel do Mauretánie, protože se podle svých slov obával trestního stíhání.

Shehadeh třeba psal, že sází na to, že se tuzemští vyšetřovatelé spokojí s tím, že z Česka odjel a již se nevrátí.

Nakonec byl ale v zahraničí stejně zadržen. Dopaden byl loni v listopadu a od té doby je ve vazbě. Pražský městský soud bude shodou okolností v pátek řešit, jestli bude propuštěn na svobodu.

Obžalován byl také bratr Samera Shehadeha. O něm ani jeho manželce – zmíněné žene – však policisté nemají od října roku 2017 žádné informace.

Obvinění kvůli financování teroristů

Podle obžaloby Samer Shehadeh řídil komunikaci mezi jednotlivými obviněnými i dalšími lidmi žijícími v Sýrii.

Podílel se, uvádí dokument, rovněž na cestě tří lidí do Sýrie. Jeden z nich byl podle informací policistů v dubnu 2017 při bojích zabit. Policie také zjistila, že Shehadeh mluvil o tom, že mu ministerstvo Saúdské Arábie zamítlo jeho působení v Rakousku, kde chtěl působit jako islámský duchovní.

Policisté loni na konci září rozšířili trojici obvinění – kromě podpory terorismu přibyl trestný čin financování terorismu. Vyšetřovatelé popisují, že Shehadeh získal peníze ze sbírek, které organizoval mezi českými a slovenskými muslimy. Částky od stovek do několika tisíců korun chodily na dva účty u slovenské banky.

Shehadeh, jak uvedli policisté, přitom tvrdil, že tyto finanční prostředky budou využity na pomoc chudým či zraněným v Sýrii nebo na výstavbu modlitebny v Beninu. Nechal si proto ze Sýrie poslat i videa, na kterých se aktéři vydávali za civilisty zraněné při náletu v Aleppu.

Podle policie ale byly peníze doručeny teroristické organizaci.

Reklama

Doporučované