Hlavní obsah

Jihočeské školy mají zájem o pracovní listy zaměřené na řemesla

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů připravila pracovní listy, které žákům přiblíží řemeslné profese i práci s nářadím.

Článek

Listy lze stáhnout na webu, zájem už projevilo 46 jihočeských základních i středních škol. Náklady na projekt jsou 150.000 Kč. Jen pětina rodičů, jež oslovila Jihočeská hospodářská komora, ale loni zvažovala, že by jejich děti studovaly učební obor. ČTK to řekla Barbora Sejková z Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů.

Listy jsou zaměřené na řemesla související se stavebnictvím. Zviditelnit řemeslné obory by měly i workshopy Buď mistr pro rodiče s dětmi. Mezi rodiči o ně byl velký zájem, kvůli koronaviru se ale přesunuly na příští rok. Pracovní listy jsou určené základním školám, využít je mohou i domy dětí a mládeže nebo organizátoři kroužků pro děti. Listy obsahují osm praktických návodů na výrobu předmětů ze dřeva, keramické dlažby, plechu nebo odpadního potrubí, také souhrn potřebných pomůcek a informace, jak je výroba časově náročná.

Zájem škol je velký. „Za deset dní si o listy požádalo 46 jihočeských škol, základní a asi i čtyři střední, což nás překvapilo. Pracovní listy máme i vytištěné, je plán, že do každé základní školy by měl přijít jeden, těch máme 300 kusů. Jako velký přínos vidíme to, že učitelé mají v rukou něco, podle čeho mohou vyrábět,“ řekla Sejková.

Řemeslo se v ČR dlouhodobě potýká s nedostatkem odborníků. Jihočeská hospodářská komora udělala loni průzkum. Vyplývá z něj, že 93 procent rodičů dětí 2. stupně základních škol je přesvědčeno, že řemesla jsou důležitá, ale jen pětina uvažuje o tom, že dá své dítě na učební obor. Nyní ale jihočeské střední školy zaznamenaly podle komory větší zájem a víc dotazů rodičů deváťáků k učebním řemeslným oborům.

„Řemeslné učební obory se dlouhodobě potýkají s malým zájmem, i přesto, že jsou odborníci v řemeslech trhem práce žádaní. Je důležité, aby řemesla nezanikla, proto se musíme zaměřit na novou generaci,“ uvedla vedoucí krajského odboru školství Hana Šímová. Kraj projekt finančně podpořil.

Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů je obecně prospěšnou společností, kterou v roce 2005 založila Jihočeská hospodářská komora.

Reklama

Doporučované