Hlavní obsah

Jihočeský kraj uvolní osm milionů korun na projekty obecních bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ilustrační foto.

Jihočeský kraj uvolní osm milionů korun pro dvě desítky obcí na projekty obecních bytů. Chce tímto krokem zajistit infrastrukturu a zabránit tak vylidňování venkova. Částku obce využijí na projektovou dokumentaci obecních bytů.

Článek

Tento záměr by mohl na venkov přilákat zejména mladé lidi. Bydlení je prvním krokem k rozšíření infrastruktury, dále by měly v obcích vzniknout mateřské a základní školy nebo třeba různá sportoviště.

Většina menších obcí nemá na podobné projekty z vlastních rozpočtů dostatek peněz. „Nemáme to za ně zařizovat. Kraj má ale vytvářet mechanismy, které obcím co nejvíce pomůžou,“ uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Seznam obcí, které si o podporu zažádaly, zatím kraj nezveřejnil. Hejtman ale naznačil, že obce, které mají o bytovou výstavbu zájem, leží po celém kraji. „Nemá to geografickou souvislost. Bude to vždycky souviset s aktivním starostou,“ doplnil. Obecní byty tak podle něj budou výsledkem rozhodnutí starostů, kteří si uvědomují, že má tato výstavba smysl.

„Ceny bydlení stoupají do astronomických výšin a pro mladé rodiny je nereálné získat v dohledné době vlastní bydlení. Obce mají nyní jedinečnou možnost nastartovat výstavbu vlastních bytů a udržet tak na vesnici právě mladé lidi,“ uvedl náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL).

Podle dat Českého statistického úřadu z loňského roku se podíl obyvatel ve městech meziročně mírně snížil. I přes to více než polovina Jihočechů žije ve městech. V řadě z nich už ale není volná kapacita pro bydlení, řekla ČTK pracovnice ČSÚ v Českých Budějovicích Petra Dolejšová. „Ve městech je všechno rozebrané nebo drahé,“ popsala. Výstavba v menších obcích by měla ulevit městům a zároveň se stát alternativou pro Jihočechy, kteří chtějí mít nižší náklady na bydlení.

Doporučované