Hlavní obsah

Jihomoravský kraj má databázi s 800 místy pro vznik malých vodních ploch

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihomoravský kraj si nechal vypracovat databázi s 800 místy pro vznik malých vodních ploch. Chce tak bojovat se suchem, které kraj sužuje.

Článek

Novinářům dnes projekt představili náměstci hejtmana Lukáš Dubec (Piráti) a Jan Zámečník (KDU-ČSL). Díky mokřadům a tůním se podle nich podaří zadržet více vody v krajině. Kraj letos navýšil na 20 milionů dotační program na boj se suchem.

Databáze vznikla na základě spolupráce kraje s obcemi, pro které kraj uspořádá koncem dubna i seminář. Zapojilo se zhruba 400 obcí, víc než polovina. Letos chce kraj vyřešit postup a příští rok by se první projekty mohly dočkat realizace.

Databáze vznikla na základě spolupráce kraje s obcemi, pro které kraj uspořádá koncem dubna i seminář. Zapojila se více než polovina obcí kraje, původně Zámečník uvedl, že jich bylo zhruba 400, později kraj toto číslo ještě zpřesnil na přibližně 350. Letos chce kraj vyřešit postup a příští rok by se první projekty mohly dočkat realizace.

Podle Dubce se kraj řadí mezi nejvíce postižené dlouhodobým suchem. „Je to zapříčiněno několika faktory jako nerovnoměrná distribuce srážek během roku nebo jejich celkový nedostatek během vegetační sezony. Přírodní vlivy ovlivnit nemůžeme, ale můžeme ovlivnit kvantitu a kvalitu zadržené vody v krajině, která poslouží k vodohospodářským službám nebo rekreaci,“ uvedl Dubec.

Zámečník označil problém se suchem za prioritu vedení kraje. „V mnoha vesnicích bylo nutné dovézt cisternu. Pokud se s tím nezačne pracovat, vymstí se nám to. Výsledky nebudou vidět hned, ale je potřeba s tím začít pracovat systematicky,“ dodal Zámečník.

Reklama

Doporučované