Hlavní obsah

Jiný advent v Brně. Bez trhů a živé hudby, ale se spoustou světel

Foto: Klaudie Břeňová

Letos bude vánoční Brno bez trhů i kulturního programu.

Reklama

Tradiční vánoční trhy i živá hudba jsou letos v Brně zrušené. Město muselo změnit každoroční podobu vánočních oslav kvůli proticovidovým opatřením.

Článek

Je pochmurný páteční den před první adventní nedělí. Jako každý rok začínají v Brně vánoční trhy. V centru Brna se tak tyčí nasvícené a ozdobené vánoční stromy nebo vyhlídkové kolo. Ulice jsou vyzdobené vánočním osvětlením. Všechno vypadá na první pohled tak jako v minulých letech.

Jenže pandemie sváteční město významně promění. Ubylo stánků, budou chybět živé koncerty nebo vůně teplého svařáku a sladkého trdelníku. Stánkaři zároveň očekávají, jak dopadne pondělní rozvolňování proticovidových opatření. Vláda rozhodne až v neděli.

Některé tradice se alespoň částečně zachovat mohly. Dominikánské náměstí poblíž Nové radnice zdobí opět Halouzkův dřevěný betlém a na náměstí Svobody a Zelném trhu stojí už týden vánoční stromy. Stromy se sice v pátek rozsvítily, ale už v ranních hodinách a bez davů, aby se lidé neshlukovali. „Chceme, aby si je lidé mohli prohlédnout postupně,“ uvedla mluvčí Turistického a informačního centra Brno Adéla Nováková.

Každoroční pozdrav primátorky města Markéty Vaňkové a požehnání brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho se pak přesunul na sociální sítě.

Na Moravském náměstí je připravené vyhlídkové kolo. Zájemce ale sveze až v pondělí. „Vznesli jsme dotaz na Ministerstvo zdravotnictví, zda bychom mohli pustit kolo už v pátek. Odpověď zatím nepřišla. Preventivně tak odložíme zahájení provozu na pondělí,“ uvedla v pátek mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Kolo má fungovat bez omezení. „Gondolky mají kapacitu maximálně šest osob, a ty už se teď mohou potkávat. Navíc budou venku v parku. Nástupní plocha je na jedné straně kola a vystupuje se na druhé. Dodržování rozestupů mezi čekajícími, dezinfekce nebo roušky na ústech jsou už běžné,“ uvedla Dobešová.

+4

Novinkou je letos třímetrová ozvučená a osvětlená hvězda, která se v prosinci bude přesouvat po různých místech v centru města. „Začít by to mělo v příštím týdnu na nádvoří Staré radnice, kde bude hvězda prvních pár dní. Čekáme na to, až se to trochu víc rozvolní a v ulicích bude víc lidí,“ uvedla Nováková.

Podle ředitelky Turistického a informačního centra Brno Jany Janulíkové se tím ozvláštní centrum města. „Spolu s bohatou světelnou výzdobou ulic a náměstí bude dotvářet ideální sváteční kulisu pro adventní procházky a poslouží jako atraktivní místo pro pořízení fotek z adventního Brna,“ vysvětluje Janulíková.

Pokud se v neděli rozhodne o rozvolnění některých proticovidových opatření, u hvězdy vystoupí i pouliční umělci. „Letos nelze řešit žádná pódia ani koncerty. Rádi bychom ale rozšířili program o hudbu skrze pouliční umělce, protože Brno je město hudby UNESCO. Zároveň by to podpořilo vánoční atmosféru,“ sdělila Nováková.

Na nedělní vládní rozhodnutí čekají také stánkaři. Od pondělí by v případě rozvolnění na třetí stupeň PES mohli někteří z nich začít na brněnských náměstích prodávat. „Jsme nachystaní umístit na náměstí do centra města stánky s řemesly, dárky a balenými potravinami,“ sdělila Janulíková.

Sami řemeslníci jsou za možnost na trzích prodávat vděční. „Je to poslední možnost, jak něco prodat. Pokud se ta situace tímto způsobem alespoň maličko narovná, tak budeme rádi,“ uvedl řemeslník Jan Šeda, který na brněnských vánočních trzích už několik let prodává zvony. Podle něj je pro některé prodejce možnost být v Brně na vánočních stáncích poslední naděje před krachem.

Miloslava Zatloukalová na brněnských trzích prodává slaměné vánoční ozdoby a jiné dekorace. „Zaplaťpánbůh za Brno. My jsme celý rok v takovém průšvihu. Pokud by trhy nebyly, tak pro mě to bude likvidační. Nebyly totiž žádné jarmarky,“ uvedla prodejkyně.

Podle ní jinak než osobně prodávat nejde. „Z těchto akcí žijeme, protože svoje řemeslo předvádíme lidem. Na Facebooku to neprodáme, potřebujeme kontakt se zákazníky. Když jej nemáme, prodáme úplné minimum. Vánoční trhy jsou tak letos pro mě stěžejní. Je to pro mě živobytí. Žiju z toho dalšího půl roku,“ sdělila Zatloukalová.

Už v pátek začalo růst několik desítek dřevěných stánků na Zelném trhu, náměstí Svobody i Moravském náměstí. „Organizátoři se připravují na to, že k nějakým rozvolněním dojde. Stánky budou dodržovat vzdálenosti a bude jich méně než v uplynulých letech,“ uvedla Nováková.

Namísto stovek stánků jich bude tento rok na pěti místech jen kolem 70. „Například oproti původním 120 stánkům na Zelném trhu jich bude letos maximálně 25,“ uvedla mluvčí Brna-střed.

Kvůli letošní neobvyklé formě vánočních trhů mají stánkaři zlevněné nájemné. „Snažili jsme se vyjít řemeslníkům vstříc, protože chápeme situaci a do poslední chvíle nevíme, jestli stánky otevřeme v pondělí, později nebo vůbec. To snížení je tak o 50 až 60 procent oproti běžné situaci. Cena je jiná, i proto, že letos nebudou náměstí plná lidí a nebude kulturní program a pódium. Což byla lákadla, proč tam lidé chodili,“ uvedla Dobešová.

Se stánky s občerstvením se ale letos nepočítá. „Je to pořád odkládáno. Drží nás to hrozným způsobem v šachu. Za nás je sezona ukončená a nevidím žádnou vizi až do dubna,“ uvedl prodejce amerických palačinek Bohdan Mužík.

Podle organizátorů by v případě uvolnění opatření mohly být otevřené například zimní zahrádky. Někteří stánkaři tak místo ukončení letošní sezóny vymýšlí i jiné alternativy. Například spoluzakladatel brněnského turbomoštu Adam Vodička chce nápoj prodávat ve výdejních okénkách jejich kamenných podniků.

„Chceme, aby turbomošt zůstal jako tradiční vánoční nápoj. Tak zůstane ve všech našich kamenných podnicích. Spojili jsme se i s provozovatelem Ježíškových kelímků. Do nich budeme lidem turbomošt dávat, na to jsou zvyklí. Chceme co nejvíc tradici brněnského turbomoštu zachovat,“ sdělil Vodička.

Pokud by k rozvolněním nedošlo v pondělí, ale později v období adventu, organizátoři jsou na to připravení. „Pokud dojde k uvolnění, tak jsme připravení kdykoliv program doplňovat,“ sdělila Nováková. Město má připravené online programy pro děti, návštěvu radnice nebo adventní procházky.

„Počítáme s charitou v online podobě a chystáme i dílničky pro děti na internetu. Budou předtočená videa, která budeme pouštět na našich sociálních sítích. Pokud dojde k rozvolnění, tak v lednu je oblíbená návštěva vánoční osvětlené věže Staré radnice. Máme také připravené adventní procházky,“ dodala Nováková.

Reklama

Doporučované