Hlavní obsah

Jméno Mostů u Jablunkova se krátit nebude, rozhodli místní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Mosty u Jablunkova na Frýdecko-Místecku si název na Mosty nezkrátí. V místním referendu, které se konalo souběžně s krajskými volbami, se proti tomu vyslovila přesvědčivá většina zúčastněných voličů.

Článek

Podle starosty Ondřeje Niedoby se obec jmenovala Mosty do roku 1951. Tehdy se stala stejně jako Český Těšín součástí karvinského okresu. Jedna obec v oblasti se ale jmenovala stejně a krajský úřad rozhodl, že budou Mosty u Jablunkova a Mosty u Českého Těšína. Po osmi letech Mosty u Českého Těšína zanikly.

Záměr vedení obce iniciovat změnu názvu Mostů u Jablunkova už dřív vyvolal odmítavou reakci části místních. Referendum je platné a závazné.

Změnu názvu chtělo podle zápisu na webu obce jen 207 lidí, proti ní se vyslovilo 1458 voličů z celkových 3067 oprávněných voličů v obci.

Volební účast činila podle informací na webu obce 54,65 procenta voličů. K platnosti referenda je nutná účast 35 procent lidí. Referendum splnilo i podmínku závaznosti, pro vítěznou otázku hlasovala většina zúčastněných voličů a zároveň aspoň čtvrtina všech oprávněných voličů v daném místě. Proti změně názvu se tak vyslovilo 47,54 procenta z celkového počtu oprávněných voličů v Mostech u Jablunkova.

Reklama

Doporučované