Hlavní obsah

Jméno pořád nepadlo. Boj o kancléřskou nominaci otřásá koalicí CDU/CSU

Foto: Profimedia.cz

Markus Söder z CSU a Armin Laschet z CDU.

Reklama

Vládnoucí němečtí křesťanští demokraté dál nemají jasno v tom, kdo bude jejich kandidátem na kancléře v zářijových parlamentních volbách. Spor může rozseknout až hlasování poslanců.

Článek

O nominaci usilují oba šéfové (a zemští premiéři) sesterské Křesťanskodemokratické unie (CDU) a Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). V týdnu se pokusili Armin Laschet z CDU a Markus Söder z CSU přesvědčit vlastní poslance. Pokud se rozhodování znovu neprotáhne, jasno by mělo být na konci tohoto nebo na začátku příštího týdne.

Pokud někdo z dvojice Laschet-Söder sám neustoupí, chce podle Spiegelu několik poslanců vyvolat hlasování uvnitř poslaneckého klubu. „Doufáme ve vzájemnou dohodu. Pokud k ní však nedojde, bude muset příští úterý rozhodnout poslanecký klub,“ cituje server šéfa parlamentního evropského výboru Gunthera Krichbauma z CDU. Ten je považovaný za zastánce kandidatury Södera.

Rozhádá se větší sestra s menší?

Pokud se situace nevyřeší kompromisem, může to podle německých médií poznamenat budoucí spolupráci CDU a menší regionální CSU a jejich složitý „sesterský“ koaliční vztah. „Oba by měli konečně pochopit svou odpovědnost za unii. Pokud bude sebedrásání pokračovat jako poslední dny, budou mít spolupodíl na tom, že v budoucnu z CDU a CSU moc nezůstane,“ řekl novinám Bild předseda mládežnické organizace CDU Tilman Kuban.

Foto: Profimedia.cz

Bavorský premiér Markus Söder z CSU.

Laschet i Söder mají podporu vedení svých stran. Ve prospěch Lascheta lobbují i někteří politici CDU. Například předseda vlády spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko Daniel Günther Södera požádal, aby svou kandidaturu stáhl. „Předsednictvo a spolková rada CDU se v pondělí se všemi zemskými sdruženími jednoznačně vyslovila ve prospěch Armina Lascheta,“ cituje premiéra Spiegel. Podobné prohlášení vydal i hesenský premiér Volker Bouffier.

Pro Södera hrají průzkumy, pro Lascheta velikost strany

Upřednostňování nominace šéfa CDU je podle mediální skupiny RND porušením tradice, že se do kancléřského souboje vysílá ten politik CDU či CSU, který má větší šanci na úspěch. Bavorský premiér a předseda regionální bavorské CSU je totiž v průzkumech daleko před Laschetem.

To potvrzují i aktuální čísla z průzkumu Infratest Dimap pro ARD. Na 44 procent Němců a 72 procent příznivců CDU/CSU považuje bavorského premiéra Södera za vhodnějšího volebního lídra. U Armina Lascheta je to pouze 15 procent Němců a jen 17 procent příznivců koalice.

Pro Södera hovoří i průzkum agentury Insa pro deník Bild. Pokud koalici povede do voleb Laschet, volilo by ji 27 procent lidí, a pokud Söder, vzrostla by podpora na 38 procent. V žebříčku popularity je teď navíc Söder na úrovni končící spolkové kancléřky Angely Merkelové z CDU. Šlesvicko-holštýnský premiér Günther ale tvrdí, že průzkumy nejsou dostatečnými podklady pro takové důležité rozhodnutí.

Zatímco Laschet je podle RND pokračováním éry Merkelové, ze kterého teď už mezi Němci panuje únava, Söder má být ve svém způsobu politiky, vystupování a komunikace jasnou alternativou a ztělesňuje volání po změně stylu.

Reklama

Doporučované