Hlavní obsah

Joe Biden vyhrál i díky aktivistce, která v Georgii mobilizovala voliče

Foto: Profimedia.cz

Voliči v Georgii děkovali Stacey Abramsové.

Reklama

Za vítězstvím Joea Bidena stojí mnoho příběhů z jednotlivých států. Jeden takový, nakonec veledůležitý, se odehrál v Georgii. Úspěch demokratů tam totiž stojí na Stacey Abramsové.

Článek

„Georgia je modrá, to je naprosto životní změna pro stát i pro jeho obyvatele, zvlášť pro černošskou minoritu, která tu žije. Stalo se to díky Stacey Abramsové,“ říká stanici BBC sedmadvacetiletá Kristin Huntová při sledování projevu budoucí viceprezidentky Kamaly Harrisové.

Stacey Abramsová je totiž další důležitou ženou, také členkou afroamerické menšiny, která se stala tváří letošních voleb. Politička, právnička a aktivistka za rovná volební práva. Před dvěma lety kandidovala, vůbec jako první demokratka černé pleti, na guvernérku Georgie.

Prohrála souboj s tehdejším zástupcem guvernéra Brianem Kempem, který odmítl odstoupit z funkce, aby nebyl v přímém střetu zájmů, neboť stál v čele úřadu, který dohlížel na samotné volby. Abramsová tehdy bojovala za přepočítání hlasů a pozdější analýza agentury AP ukázala, že stovkám tisíc voličů byla kvůli změnám volebních okrsků znemožněna volba. A 70 procent z nich Afroameričanům, kteří tvořili velkou část elektorátu Stacey Abramsové.

Abramsová to vzala jako ponaučení a pomohla v Georgii vytvořit infrastrukturu, která spojila různé minority a pomohla dostat mnohdy přehlížené komunity k jejich právu volit. Založila projekt Nová Georgia a později Fair Fight, pomocí nichž informovala a pomáhala lidem, aby se zaregistrovali k volbám. V rámci těchto projektů se do letošních voleb zapojilo 800 tisíc nových voličů a voliček. Nakonec v Georgii volilo o více než milion lidí více než před čtyřmi lety.

Právě tito voliči se minulý týden projevili výrazně ve volebních výsledcích. Ve chvíli, kdy Joe Biden předehnal Donalda Trumpa v Georgii, celý svět věděl, že je Biden jednou nohou v Bílém domě. Bez Georgie totiž Trump nemohl už v té chvíli zvítězit. A Georgie si demokratického prezidenta zvolila po osmadvaceti letech.

Vliv Abramsové ale neskončil na hranicích státu Georgie. Odnož její iniciativy, která podporovala k registraci k volbám, vznikla například ve Wisconsinu, kde její členové pracovali i v rámci kampaně Joea Bidena. Abramsové „hnutí“ se ale dostalo i do jiných swing, neboli nerozhodnutých států, jako je Pensylvánie nebo Florida.

Stacey Abramsová se prý stala mezi demokraty pojmem. Linda Grantová, která za demokraty letos dohlížela na průběh voleb, řekla BBC, že jméno Abramsové se mezi nimi používá jako slovo pro „něco dokončit“, „zvládnout“. V září tohoto roku dokonce vyšel o Stacey Abramsové dokument, který její snahy s The New Georgia a Fair Fight zmapoval.

Její vliv byl vidět například i v ulicích Atlanty poté, co stanice CNN ohlásila Joea Bidena jako zvoleného prezidenta. V mnoha městech propukly spontánní oslavy a právě v Atlantě na mnoha transparentech stálo „Děkujeme Stacey Abramsové“.

V lednu se v Georgii chystají na další volby, tentokrát do Senátu. I tady bude vítěz velmi ovlivňovat celofederální dění. Právě kandidát z Georgie by mohl určit směřování celého Senátu, tedy pokud bude mít horní komora amerického Kongresu většinu demokratickou či republikánskou. A už teď je jasné, že „voliči Stacey Abramsové“ se opět zmobilizují.

Reklama

Doporučované