Hlavní obsah

První dáma Jill. Učitelka angličtiny, která tancovala s McCainem na stole

Foto: Profimedia.cz

Jill Bidenová se v lednu stane první dámou Spojených států.

Reklama

aktualizováno •

V lednu se k nepoznání nezmění jen obsazení Oválné pracovny Bílého domu, ale také úřad první dámy. Co můžeme očekávat od Jill Bidenové?

Článek

„Je to skvělý den pro americké učitele. Budete mít jednoho z vás v Bílém domě. A Jill bude skvělou první dámou. Jsem na ni pyšný,“ řekl budoucí prezident Spojených států Joe Biden ve svém prvním projevu, když bylo jasné, že v souboji o prezidentský úřad zvítězil.

Profesorka angličtiny na státní vysoké škole v severní Virginii Jill Bidenová se v lednu stane americkou první dámou. A plánuje si svoje zaměstnání ponechat i nadále, ostatně stejně, jako to udělala, když byla „druhou dámou“ během viceprezidentského mandátu jejího manžela. Její blízká spolupráce a přátelství s bývalou první dámou Michelle Obamovou predikuje, že i tento úřad dozná po čtyřech letech výrazných změn.

Kdo je Jill Bidenová? Podle amerických médií je to především „doktorka Jill Bidenová“, jak ji s celkem pravidelnou přesností jmenují, ostatně sama je na sociálních sítích jako Dr. Jill Biden. A na vzdělání své ženy často upozorňuje i její manžel Joe. Jill získala bakalářský titul na univerzitě v Delawaru, dva magisterské tituly na West Chester University a Villanova University a svá studia završila doktorátem z didaktiky.

Dnes devětašedesátiletá budoucí první dáma se narodila jako Jill Tracy Jacobsová v New Jersey, ale prakticky vyrůstala v Pensylvánii, stejně jako její budoucí manžel Joe Biden, kterého si vzala v roce 1977.

Jill začala pracovat už jako patnáctiletá. „Chtěla jsem svoje vlastní peníze, svou vlastní identitu, vlastní kariéru,“ řekla před více než deseti lety v interview pro The New York Times, když se chystala na zcela novou kariéru v pozici druhé dámy Spojených států.

Foto: Profimedia.cz

Joe a Jill Bidenovi a synové z Joeova prvního manželství - Hunter a Beau.

Jak Joe poznal Jill

V březnu 1975 Jill zazvonil telefon, na druhé straně drátu byl senátor Joe Biden a zval ji na rande. Ona měla za sebou již jedno nepovedené manželství, on pár let předtím při tragické nehodě ztratil ženu a dceru.

A jak Joe vlastně poznal Jill? Dal je dohromady jeho bratr Frank. Jak ale sám Joe později přiznal, všiml si jí už na reklamním plakátu ve Wilmingtonu, kde si Jill přivydělávala jako modelka.

Mimochodem, odmítla prý pětkrát, než souhlasila, že si Joea Bidena vezme za manžela. A na líbánky odjeli do tehdy socialistického Maďarska k Balatonu.

Politickou kariéru svého muže podporovala, včetně jeho dvou předchozích neúspěšných kandidatur na prezidenta. Vždy však zůstávala mimo světla reflektorů a stranila se pozornosti médií. Učila na vysoké škole a nikdy se nepřestěhovala za Joem do Washingtonu, ten se naopak vracel k ní do Wilmingtonu. „Učení není něco, co dělám, ale čím jsem,“ tweetovala Jill Bidenová v srpnu.

Když se v roce 2008 po vítězství Baracka Obamy v prezidentských volbách stala druhou dámou, jako manželka viceprezidenta více vystoupila ze soukromí a role se zhostila s důležitostí, která funkci náleží. Společně s Michelle Obamovou založila program na pomoc vojenským veteránům a jejich rodinám. Snažila se o propagaci státních vysokých škol, právě ty považuje za jedny z důležitých stavebních kamenů amerického vzdělávání.

V roce 2012 dokonce vydala knihu pro děti. Ta vypráví o zkušenostech její vnučky, která se musela vypořádat s těžkostmi rodiny, jejíž člen je součástí armády.

Když v roce 2020 naskočil Joe Biden do třetího vlaku směrem do Bílého domu, Jill přistoupila také. Stala se nedílnou součástí celé kampaně, vystupovala před voliči s projevy, byla aktivní v komunikaci jak offline, tak online. Soustředila se na témata, která velmi pravděpodobně začne od ledna otevírat i jako první dáma: rodiny armádních příslušníků a vzdělávání.

„Je jako jeho hlavní poradkyně,“ komentoval pro NYT bývalý senátor Ted Kaufman. A je hlavně známá svojí upřímností: „Možná si musíte polknout a říct si: Dobře, někoho mám asi radši. Ale vaše uvažování musí být: Musíme porazit Trumpa,“ říkala voličům Jill Bidenová v srpnu. V neposlední řadě je to dáma se smyslem pro humor. Biografie bývalého senátora Johna McCaina od Roberta Timberga vypráví, jak v sedmdesátých letech McCain tancoval v aténské taverně na stole - s Jill Bidenovou.

V textu bylo nesprávně formulováno přízvisko předrevolučního Maďarska, za chybu se omlouváme. 

Reklama

Související témata:

Doporučované