Hlavní obsah

Johnny Depp pobláznil Vary podruhé. Jeho kouzlo ale povážlivě kulhá

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Johnny Depp vyvolal ve Varech doslova šílenství. Lístky na jeho projekce mizely rekordně rychle. A kam se hnul, čekaly davy fanoušků. Jiří Bartoška může jako prezident festivalu být spokojen.

Reklama

„Mám pořád svůj dívčí šarm,“ říká ve filmu Minamata hrdina Johnnyho Deppa. Na výjimečný film to ale nestačí.

Článek

Pouhé dvě minuty stačily k tomu, aby se na festivalu už v pátek ráno zcela vyprodala jediná projekce filmu Minamata, který sem přijel představit Johnny Depp. Ač má film jisté styčné rysy s jeho současným životem, nedá se předpokládat, že by se v jeho filmografii stal významnou položkou. Johnny Depp film v rámci své velkolepé jízdy karlovarským festivalem uvedl dnes ve 13 hodin v karlovarském městském divadle. Fanoušků jej vítaly davy. Stálo to ovšem za to?

Stejně jako v dalším Deppově karlovarském filmu, dokumentu Hrnec zlaťáků: Pár drinků se Shanem MacGowanem, i v Minamatě teče alkohol proudem. Jeho hrdinou je proslulý fotograf Eugene Smith, který se ale momentálně, tedy na začátku 70. let, kdy se film odehrává, nalézá ve fázi krize, kdy s ním nemluví ani jeho děti, nemá peníze, pije příliš mnoho alkoholu a je svým šéfem (ve skvělém ztvárnění Billa Nighyho) zcela odepsaný.

„Bývalo se mnou víc srandy,“ říká Eugene ve filmu a snadno to lze vztáhnout i na jeho hereckého představitele, který se kvůli téhle roli nechal proměnit téměř k nepoznání, obrostlý řídkým vousem a střapatými vlasy téměř nepřipomíná onen herecký idol, na který momentálně u hotelu Pupp čekají fanynky dnem i nocí, až se uvolí opustit svůj pokoj.

Jak to tak ale u hrdinů hollywoodských filmů bývá, Eugene chce ve své krizi, než to definitivně vzdá, dostat ještě jednu šanci. Tou má být fotoreportáž z japonské rybářské vesničky Minamata, v níž se rodí čím dál víc dětí se zdeformovanými těly a končetinami i dalšími zdravotními problémy. Místní chemička Čiso totiž do vody, z níž rybáři mají své jediné živobytí, vypouští jedovatý odpad plný rtuti, vedení chemičky ale místním rybářům nehodlá škody na zdraví i životech nijak kompenzovat. A právě proto sem přijíždí Eugene, aby místní obyvatele nafotil pro časopis Life, a tím upozornil na jejich neštěstí celý svět.

Foto: HanWay Films/Minimata

Johnny Depp se svým filmovým šéfem Billem Nighym.

Hollywood zná už několik snímků, které se věnovaly významným ekologickým katastrofám minulosti, respektive většinou spíš boji obětí či jejich pomocníků za důstojné odškodnění. Nejznámější je asi film Erin Brockovich, v němž si Julia Robertsová vysloužila i Oscara za titulní roli právnické asistentky, jež se pustí do boje s obřím kolosem Pacific Gas & Electric, který znečišťuje vodu i půdu chromem. Případu jiné chemičky DuPont se zas věnoval působivý, i když v českých kinech neuvedený film Dark Waters s Markem Ruffalem a Anne Hathawayovou. Jejich herecký kolega John Travolta v 90. letech v roli právníka ve filmu Žaloba řešil další znečišťování vod v Nové Anglii.

+2

Chvályhodný cíl upozornit na velké ekologické katastrofy spojené s nezodpovědným přístupem velkých korporací k životnímu prostředí a lidským životům by ale v případě filmového zpracování měl jít ruku v ruce s působivým ztvárněním. Film Minamata v tomto ohledu spíše prohrává. Jde o konvenčně natočený snímek, který pracuje s řadou obvyklých hollywoodských klišé.

Nejkřiklavěji v budování ústřední postavy, která je jak ze scenáristických příruček o muži zlomeném všemi protivenstvími, kterými ho svět i on sám sebe stíhá. Nový úkol mu ale vlije krev do žil a s pomocí ženy svého srdce dokáže zlomit prokletí a ještě při tom zachránit pár desítek či stovek životů. Nechybí ani mladý postižený místní chlapec Sigeru, který díky Deppovi najde nový smysl života, děj nevynechá ani hrdě odmítnutý úplatek od vedení chemičky a divák nepřijde ani o sestavu protivenství i zranění v boji.

Problematické ve filmu je to, že pro diváka je těžké se ztotožnit s tragédií obětí, které dostávají zásadnější prostor až ke konci filmu. Tedy ve chvíli, kdy už řada diváků dvouhodinového snímku může být poměrně znuděna, protože Eugene na rozdíl od jiných pomocníků obětí v předchozích zmíněných filmech do jejich tragédie příliš zapálen není. A protože celý film sledujeme jeho úhlem pohledu, je pak s ním i s nimi těžší soucítit.

Foto: HanWay Films/Minimata

Depp se ve filmu změnil k nepoznání. Jindy by to bylo na nominaci na Oscara.

Tím nejlepším z celého filmu i přesto je právě herecký výkon Johnnyho Deppa v roli fotografa, který je neustále pod vlivem alkoholu pronásledován svými běsy a přízraky. V jiných časech by si možná Depp za tuhle neobvyklou roli vysloužil i oscarovou nominaci, oscaroví akademici mají rádi podobné výzvy, v nichž se herci v zájmu svých postav mění v trosky. Nominaci ale Depp s ohledem na skandální okolnosti svého života v tomto roce nemůže čekat ani omylem.

„Mám pořád svůj dívčí šarm, díky kterému se nějak protluču,“ říká Deppova postava ve filmu s dobře patrnou ironií. Přejme mu, aby mu jeho dívčí šarm pomohl překonat protivenství i v jeho životě. Podobně jako se to povedlo jeho filmové postavě, která nad všemi nepřáteli, útrapami a alkoholem zvítězila pilnou prací. Té sice momentálně Depp moc ve výhledu nemá, ale právě účast na evropských festivalech včetně toho karlovarského, kde mu aplaudují tisíce fanoušků, mu může vrátit zpět alespoň část reputace. Jejich přízeň má jistou už teď a je nejspíš úplně jedno, v jakém filmu vlastně zrovna hraje.

Reklama

Doporučované