Hlavní obsah

Ušpiněná hvězda ukáže ve Varech, co chtělo studio pohřbít

Foto: HanWay Films/Minimata

Johnny Depp (vlevo) přiváží do Varů snímek Minimata, v němž hraje hlavní roli a také je jeho producentem.

Reklama

Honoráře v milionech dolarů za každou filmovou roli. Obdiv fanoušků všude, kam se na planetě hnete. Pohodlný život, v němž vás obtěžují jen bulvární fotografové. A pak najednou přijde konec. Kariéry, honorářů i přízně. Co teď?

Článek

V poslední době tuto situaci zažilo hned několik hollywoodských hvězd první velikosti. Je mezi nimi i Johnny Depp, který právě zítra zahájí svou třídenní účast na festivalu v Karlových Varech. Herec posledních pět let bojuje s nedůvěrou Hollywoodu po bouřlivém rozvodu. Manželství Johnnyho Deppa s herečkou Amber Heardovou trvalo pouhých 15 měsíců a vyvrcholilo její žádostí o rozvod a bulvárem hojně sledovaným obviněním Deppa z psychického i fyzického týrání pod vlivem drog a alkoholu. Pár se nakonec rozvedl dohodou v roce 2017, její součástí bylo i společné prohlášení, že jejich vztah byl velmi vášnivý, ale vždy plný lásky s dodatkem, že žádná ze stran nepodala falešná obvinění kvůli finančnímu zisku a nikdy tu nebyl úmysl fyzického ani emocionálního poškození.

Loni v listopadu nicméně padl rozsudek, v němž soudce potvrdil, že britský bulvární deník The Sun měl v zásadě pravdu, když v článku z roku 2018 označil Deppa za „mlátiče manželek“. Tento rozsudek byl klíčový, krátce po něm Depp přišel o roli ve třetím dílu série podle románu J. K. Rowlingové Fantastická zvířata, kde jej nahradil Mads Mikkelsen. Studio Disney následně oznámilo, že Depp nebude vystupovat ani v chystaném šestém pokračování Pirátů z Karibiku. Psalo se také o hercově závislosti na alkoholu a dalších návykových látkách, a to spolu s podezřením z násilí na ženách je v dnešní době prakticky rozsudkem smrti i nad tak rozjetou kariérou, jakou je ta Deppova.

Deppova aktuální veřejná pověst sexuálního násilníka může výrazně ovlivnit návštěvnost jeho filmů, což je i důvodem toho, proč jich nyní moc ve výhledu nemá. Studia a producenti v Hollywoodu se obávají, že by obsazení Deppa negativně ovlivnilo jak finanční zisky jejich filmů, tak jejich pověst. Evropa se k Deppově potenciální vině staví zdrženlivěji než Hollywood. Krom pozvání na karlovarský festival tak v září vyrazí i do španělského San Sebastianu, kde převezme cenu za celoživotní dílo.

V USA byla donedávna pozastavena distribuce jeho posledního snímku Minamata. Depp jej produkoval a zároveň si v něm zahrál hlavní roli amerického fotografa Eugena Smithe, který dokumentoval otravu rtutí vypouštěnou z chemické továrny Chisso. Ta v 70. letech zasáhla obyvatele japonského rybářského města Minamata, právě Smithovy fotografie k neštěstí přitáhly mezinárodní pozornost a vedly k tomu, že továrna převzala zodpovědnost za škodu i za odškodnění obětí.

Foto: Profimedia.cz

Takto Johnny Depp propagoval snímek Minimata na festivalu v Barceloně letos na jaře.

Film Minamata se natáčel v roce 2019 a měl světovou premiéru už loni v únoru na festivalu Berlinale. Americká premiéra byla nicméně několikrát odkládána, v USA nakonec film vstoupil do kin až 13. srpna. V dané době se kvůli covidové pandemii odkládala i řada dalších filmů, každopádně americkému uvedení filmu předcházel mimo jiné červencový dopis režiséra filmu. Andrew Levitas napsal vedení studia MGM a obvinil jej z toho, že film chce pohřbít. Film zatím sbírá převážně pozitivní ohlasy, výkon Johnnyho Deppa je označován za jeho nejlepší za posledních několik let. V Karlových Varech bude Minamata k vidění v sobotu 28. srpna ve 13 hodin, Depp by měl projekci filmu osobně uvést.

Festival uvede také další Deppem produkovaný film, dokument Hrnec zlaťáků: Pár drinků s Shanem MacGowanem. Frontman legendárních The Pogues se s Deppem přátelí už 30 let, film o něm bude ve Varech k vidění 21. a 27. srpna (druhá projekce je naplánována na dobu, kdy bude Depp na festivalu přítomen, jeho účast na ní ale není potvrzena).

Deppův případ přitom není ojedinělý. Už před ním, v době nikterak nedávné, přišlo o dobře nastartovanou kariéru několik obdobně silně zářících hollywoodských hvězd. Není náhodou, že šlo převážně o muže, zejména ve spojitosti s aférou MeToo. Nejde jen o nejsledovanější případ producenta Harryho Weinsteina či kauzu režiséra a herce Woodyho Allena. Známý je i případ Kevina Spaceyho. Držitel dvou Oscarů za role ve filmech Obvyklí podezřelí a Americká krása po několikerém obvinění ze sexuálního obtěžování v roce 2017 byl dokonce odstraněn z už natočeného filmu All the Money in the World i z poslední řady seriálu Dům z karet, v němž přitom hrál hlavní roli. O rok později se objevil ve filmu Billionaire Boys Club natočeném ještě před obviněními, poté už jeho kariéra skomírala až do letoška, kdy se v médiích objevila zpráva, že by měl hrát v krimi The Man Who Drew God.

Řadě herců dobře nastartované kariéry zabrzdily problémy s drogami či alkoholem. To byl příklad třeba Roberta Downeyho Jr., který se ale dokázal vyléčit, a slavil tak velkolepý comeback. Ještě před Kevinem Spacym, v době, kdy ještě MeToo bylo neznámým pojmem, nařčení ze sexuálního obtěžování potkala Mela Gibsona či moderátora Billa Cosbyho. A můžeme jít i hlouběji do minulosti – třeba až do roku 1977, kdy USA nuceně opustil režisér Roman Polanski právě po nařčení ze sexuálního násilí vůči třináctileté Samanthě Geimerové.

Foto: HanWay Films/Minimata

Záběr z filmu Minimata, v němž se Johnny Depp proměnil k nepoznání.

Johnny Depp, držitel tří oscarových nominací, Zlatého globu a moha dalších filmových cen a nominací na filmovém plátně debutoval už před neuvěřitelnými 37 lety v hororovém hitu Noční můra z Elm Street a prakticky každou další rolí potvrzoval své nezpochybnitelné herecké mistrovství i cit pro výběr rolí – mimo jiné v Co žere Gilberta Grapea, Arizona Dream, Mrtvý muž nebo Strach a hnus v Las Vegas.

Postupně se stal dvorním hercem režiséra Tima Burtona – exceloval mimo jiné ve Střihorukém Edwardovi či v Ospalé díře.

Mezi nejlépe placené herce Hollywoodu jej vytáhlo obsazení do série Piráti z Karibiku. Což platilo ještě v roce 2012. Od tohoto roku se ale množily negativní recenze na některé z jeho filmů, několikrát byl také nominován na Zlatou malinu, tedy cenu za nejhorší herecký výkon.

Po obviněních Amber Heardové se objevil v roce 2019 pouze ve filmu Waiting for the Barbarians a nyní v Minamatě. Jedno z posledních Deppových vyjádření k celé kauze padlo 15. srpna. V souvislosti s americkou premiérou Minamaty řekl Sunday Times, že jej Hollywood bojkotuje a svůj pád z vrcholu nazval přeneseně absurditou fungování světa medií. Posledních pět let svého života nazval surreálními. Zda se ještě ze surreálna vrátí zpátky na vrchol, napoví až příštích pár let.

Reklama

Doporučované