Hlavní obsah

Soud rozhodl. Weinstein půjde do vězení na 23 let

Foto: Profimedia.cz

Soud Weinsteina uznal v únoru vinným ze sexuálního napadení a znásilnění, za což mu hrozilo až 29 let vězení. Obhájci pro sedmašedesátiletého muže žádali pětileté vězení.

Reklama

Na 23 let do vězení ve středu poslal americký soud bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina, který byl v únoru uznán vinným ze znásilnění a sexuálního nátlaku. Informoval o tom web BBC.

Článek

Podle soudu Weinstein, který byl dříve považován za jednoho z nejmocnějších mužů Hollywoodu, znásilnil v roce 2013 aspirující herečku Jessicu Mannovou a o šest let dříve sexuálně napadl asistentku produkce Mimi Haleyiovou. Ta u soudu ve středu podle CNN uvedla, že „pokud by porota neuznala Harveyho Weinsteina vinným, dělo by se to znovu a znovu“.

„Ulevilo se mi. (Weinstein) bude vědět, že nad zákonem nestojí nikdo. Ženy tam venku budou ve větším bezpečí, pokud tam on nebude,“ dodala Haleyiová.

Weinstein si verdikt, který oznámil soudce James Burke, vyslechl z invalidního vozíku. V uplynulých měsících totiž podstoupil operaci zad a následně také srdce kvůli problémům s krevní sraženinou.

„Opravdu mě trápí výčitky svědomí,“ řekl podle CNN Weinstein před vynesením verdiktu. „Cítím to v hloubi svého srdce. Budu se nyní skutečně starat o druhé a stanu se opravdu lepším člověkem,“ uvedl.

Weinstein dle svých středečních slov věřil, že vztahy se ženami, které proti němu svědčily, byly konsensuální. „Opravdu, opravdu jsem měl dojem, že jsem měl takový vztah, pět let s Jessicou (Mannovou),“ řekl.

Za případ Haleyiové hrozilo Weinsteinovi 25 let vězení a u Mannové pak čtyři roky, protože při tomto činu nepoužil násilí a ani jím nehrozil. Mannová si u soudu na tyto praktiky postěžovala, konkrétně zmínila, že v USA mohou tvrdší tresty přijít například kvůli drogám. „To nemám větší cenu než kokain?“ ptala se podle CNN Mannová.

Burke ve verdiktu oznámil, že posílá Weinsteina na 20 let do vězení za sexuální napadení Haleyiové a na tři roky za mříže za znásilnění Mannové. Oba tresty budou vykonány po sobě a po odpykání bude Weinstein vystaven ještě pětiletému dohledu úřadů.

Obhájci bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina žádali dopisem soudce newyorského soudu o vynesení mírného trestu s ohledem na Weinsteinovo zdraví. Ve svém dopisu obhájci uvedli, že by se při vyměřování výše trestu měl brát ohled nejen na Weinsteinovo zdraví a věk, ale také na jeho „zásluhy a charitativní činnost“.

„To, čeho dosáhl, i zápasy, jimiž prošel, jsou prostě pozoruhodné a neměly by být kvůli rozhodnutí poroty opominuty,“ napsali obhájci.

Skandál kolem filmaře stál před více než dvěma lety u zrodu kampaně MeToo. V ní se ženy na celém světě začaly veřejně svěřovat se svými negativními zkušenostmi se sexuálním obtěžováním a násilím. Ze sexuálního nátlaku či znásilnění Weinsteina obvinilo více než 90 žen, většina z těchto případů je ale promlčená. Bývalý producent veškerá obvinění odmítá.

Reklama

Doporučované