Hlavní obsah

Johnson v pondělí zruší restrikce. „Hrozba pro celý svět,“ děsí se experti

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson hodlá v pondělí pokračovat v rozvolňování.

Reklama

Britský premiér Boris Johnson chce v pondělí zrušit pandemická opatření. Mezinárodní odborníci se však shodují, že je tento krok světovou hrozbou a úrodnou půdou pro vznik mutací, které by byly odolné vůči očkování.

Článek

Británie se v pondělí zřejmě rozvolní. Anglie je ale globálním dopravním uzlem, což podle vědců a lékařů znamená, že by se jakákoli nová varianta koronaviru rychle rozšířila po celém světě. Na mimořádném summitu rovněž uvedli, že je velice znepokojují postoje britské vlády, uvádí The Guardian.

Před podobnými kroky již v minulosti varovali vládní poradci Nového Zélandu, Izraele a Itálie. Více než 1200 vědců nyní stojí za dopisem zveřejněným v časopise Lancet, který varuje, že by tato vládní strategie mohla umožnit vývoj variant odolných vůči vakcínám.

Experti postoj Anglie nechápou

Vládní poradce Nového Zélandu na summitu řekl, že on a jeho kolegové byli anglickým přístupem ohromeni. „Pokud jde o vědecké odborné znalosti, vždy jsme vzhlíželi ke Spojenému království. Proto považujeme za zvláštní, že Anglie nedodržuje ani základní zásady veřejného zdraví,“ řekl Michael Baker, profesor veřejného zdraví na univerzitě Otago a člen technické poradní skupiny zabývající se pandemií na ministerstvu zdravotnictví Nového Zélandu.

Podle serveru The Guardian se diskuze zúčastnil také profesor José Martin-Moreno z univerzity ve Valencii, senior poradce Světové zdravotnické organizace (WHO), který řekl: „S ohledem na vědecké poznatky, které máte, nechápeme, proč to chcete udělat.“

Postoje Spojeného království se v tomto případě netýkají jen nás, dotknou se všech.
Christina Pagelová, ředitelka oddělení klinického operačního výzkumu University College London

Doktor William Haseltine, bývalý vědecký pracovník Harvard Medical School a průkopnický výzkumný pracovník AIDS se obává, že některé americké státy budou postup Anglie z politických důvodů následovat. „Jsem velmi zděšen, když vidím velmi rychlý nárůst infekcí v populaci, která je proočkována podobně jako my,“ dodal.

Profesorka Christina Pagelová, ředitelka oddělení klinického operačního výzkumu University College London, na setkání řekla: „Vzhledem k naší pozici globálního cestovního uzlu se jakákoli varianta, která se stane dominantní ve Velké Británii, pravděpodobně rozšíří do zbytku světa. Postoje Spojeného království se v tomto případě netýkají jen nás, dotknou se všech.“

deklaraci zveřejněné v odborném, medicínském periodiku Lancet stojí: „Věříme, že vláda zahájila nebezpečný a neetický experiment, a vyzýváme ji, aby 19. července 2021 pozastavila plány na ukončení zmírňování.“

Hlavní lékař Anglie varuje před nárůstem případů

„Svět sleduje, jak se ve Spojeném království odehrává současná nevyhnutelná krize,“ uvedla lékařka Deepti Gurdasaniová, klinická epidemioložka a odborná asistentka na londýnské univerzitě Queen Mary, která se podle Guardianu rovněž účastnila pátečního summitu.

Situace v Británii je podle doktorky kritická. „Pokud vláda musí rozhodovat o tom, zda nechat zdravotníky, kteří mohou být nakaženi, aby dál pracovali v první linii, kde každý den vidí ohrožené pacienty – pak se situace velmi zhoršila. SAGE (britská vědecká poradní skupina pro mimořádné situace, pozn. red.) před tím varovala 7. července,“ uvedla dnes Guardasaniová na svém twitterovém účtu.

Obavy, které vyjadřují ostatní země, přicházejí poté, co profesor Chris Whitty, hlavní lékař Anglie, ve čtvrtek varoval, že počet hospitalizovaných lidí kvůli koronaviru může během několika týdnů dosáhnout „docela děsivých“ úrovní, protože případy prudce stoupají kvůli nakažlivější variantě delta a zrušení některých restrikcí.

Pokud bude třeba, Británie restrikce opět zavede

Nové případy nakažených jsou ve Velké Británii podle vládních údajů na šestiměsíčním maximu a počet lidí umírajících na koronavirus je od března nejvyšší. Čtvrteční údaje uváděly podle Guardianu 3786 hospitalizovaných kvůli covidu a dalších 63 úmrtí souvisejících s nákazou koronaviru.

Johnson v minulosti řekl, že je přesvědčen, že je nejlepší čas na ukončení restrikcí, ale lidé by měli být stále opatrní a v případě potřeby by vedení státu opět přistoupilo k restrikcím.

„Nechci, aby měli lidé pocit, že jde o okamžik, kdy mají být extrémně šťastní. Od konce pandemie jsme ještě velmi daleko,“ citovala Johnsona začátkem července agentura Reuters. „Je zřejmé, že pokud najdeme jinou variantu, na kterou nezaberou vakcíny, pak samozřejmě budeme muset podniknout jakékoli kroky, abychom ochránili veřejnost,“ dodal.

Reklama

Doporučované