Hlavní obsah

Jsem rád, že kardinál Duka podal žalobu, říká ředitel festivalu, kde „Ježíš znásilňoval muslimku”

Foto: Profimedia.cz

Podle Glasera kauza otevřela diskuzi, do jaké míry může být zpochybňována umělecká svoboda.

Reklama

Podle Martina Glasera, ředitele Národního divadla Brno, kauza otevřela diskusi, do jaké míry může být zpochybňována umělecká svoboda.

Článek

Jsem velmi rád, že nezávislý soud rozhodne, jestli jsme porušili zákon.

Tak pro Seznam Zprávy reagoval ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser na informaci, že kardinál Dominik Duka zažaloval brněnské Centrum experimentálního divadla za uvedení dvou kontroverzních divadelních představení chorvatského režiséra Olivera Frljiče.

„Pana kardinála jsem už dříve vyzýval, ať podá žalobu. Jsem rád, že se žaloba kromě představení Naše násilí a vaše násilí dotýká i druhé hry s názvem Prokletí. Ta totiž řeší téma zneužívání dětí kněžími. Měli bychom se naučit rozlišovat mezi uměleckými počiny a nějakými politickými postoji,” okomentoval žalobu Glaser.

Podle něj kauza otevřela diskuzi, do jaké míry může být zpochybňována umělecká svoboda. „Celé to období považuji za nejnáročnější ve funkci ředitele brněnského divadla. Chvíli byla zpochybňována i má funkce, ale beru to jako cennou zkušenost. Věřím, že u soudu se ukáže pravda a bude to definitivní tečka za kauzou,” dodal Glaser.

Podle něj celý případ představuje cennou zprávu o stavu české společnosti.

Policie v Brně řešila v souvislosti s kontroverzním představením devatenáct trestních oznámení.

„Po důkladné analýze materiálů včetně zhlédnutí a vyhodnocení kompletního záznamu hry a konzultaci se státním zastupitelstvím vyšetřovatel došel k závěru, že ve věci nejde o trestný čin,” sdělil krajský policejní mluvčí Pavel Šváb. Policie postupně vyrozumívá všechny oznamovatele.

Co se týče narušení představení politickým uskupením Slušní lidé, kteří vstoupili na jeviště a znemožnili hercům pokračovat ve hře, policie je podezírá z přestupku. Pětadvacet lidí se tak bude zpovídat přestupkové komisi na Brně-středu. Podle policie se dopustili porušení podmínek uložených na ochranu veřejného pořádku při konání sportovních, kulturních, pietních a jiných společenských akcí.

Reklama

Doporučované