Hlavní obsah

„Jsme hrozbou pro lidstvo.“ Varování ze země, kterou drtí agresivní mutace

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Zatímco evropské státy se obávají brazilské mutace koronaviru, zdravotnictví této jihoamerické země hrozí kolaps.

Článek

„Boj s koronavirem jsme prohráli už v roce 2020 a není nejmenší šance, že bychom tento tragický trend zvrátili v první polovině letošního roku,“ říká Jesem Orellana, epidemiolog z institutu Fiocruz v Rio de Janeiru. Reaguje tak ne epidemickou situaci v Brazílii, kde kvůli vysokému růstu koronavirových nákaz je místní zdravotnictví na pokraji kolapsu. Většina velkých měst už podle brazilských úřadů nemá téměř žádná volná lůžka intenzivní péče.

Podle státního institutu Fiocruz, který je jedním z největších zdravotnických výzkumných ústavů v Latinské Americe, v metropolích 25 z 27 brazilských států je zaplněno více než 80 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče. V 15 z těchto velkých měst je to už 90 procent. Jde zejména o Rio de Janeiro, Brasilia, São Paulo a další. Daná čísla podle místních úřadů poukazují na „přetížení a dokonce i zhroucení zdravotnictví“.

Za poslední týden eviduje Brazílie průměrně 1570 koronavirových úmrtí denně a počty evidovaných nákaz mají rostoucí trend už několik týdnů. Například za poslední den se nových nákaz potvrdilo více než 70 tisíc. Od začátku pandemie země zaznamenala více než 266 tisíc úmrtí a 11 milionů případů. Z hlediska počtu obětí je Brazílie druhou nejvíce postiženou zemí na světě po Spojených státech.

Extrémní nárůst případů přičítají experti šíření nové, takzvané brazilské mutace koronaviru. Výše citovaný epidemiolog Orellana se domnívá, že právě kvůli ní je Brazílie „hrozbou pro lidstvo“. Ke zlepšení situace podle něj může přispět zavedení celonárodních opatření a hromadného očkování nebo radikální změna v řízení pandemie.

Přestaňte kňučet, vyzývá Bolsonaro

Nehledě na stoupající počet nových případů a úmrtí brazilský prezident Jair Bolsonaro, jenž od počátku pandemie covid-19 zlehčuje, zavedení národního lockdownu odmítá. Hlavním důvodem je podle něj nepříznivý dopad na místní ekonomiku, který by byl mnohem horší než dopad viru samotného. Bolsonaro, který sám nemoc prodělal, netají ani svůj skeptický postoj k očkování a ruské či čínské vakcíně.

„Jak dlouho ještě budete kvůli tomu brečet? Jak dlouho ještě budete doma a necháte všechno zavřené? Znovu říkám, že je nám líto mrtvých, ale musíme problémům čelit,“ prohlásil minulý týden. Podle Bolsonara bez platů a bez práce jsou Brazilci odsouzeni k chudobě. „Budeme s virem bojovat, ale ne tímto hloupým, sebevražedným způsobem,“ dodal s odkazem na restrikce, které zavádějí někteří guvernéři. Jednotlivé státy brazilské federace je totiž vyhlašují samostatně, nezávisle na federální vládě.

Co víme o brazilské mutaci?

Brazilská mutace byla poprvé identifikována ve druhé polovině prosince. Od té doby se z města Manaus ve státě Amazonas rozšířila do dalších částí Brazílie a do více než 20 zemí. Předběžná data britsko-brazilské studie, která nabízí první podrobnou analýzu chování této varianty viru, naznačují, že mutace označovaná jako P.1 by se mohla šířit až dvakrát rychleji ve srovnání s jinými kmeny. Nakazit se jí mohou i ti, kteří již nemoc prodělali, šance na reinfekci je podle studií mezi 25 a 60 procenty.

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus popisuje situaci v Brazílii jako „velmi znepokojivou“. Varuje také před rozšířením mutace do dalších oblastí. „Pokud to Brazílie nebude brát vážně, ovlivní to všechny její sousedy i další země,“ prohlásil.

Na příkladu Brazílie, která se podle vědců stala „přirozenou laboratoří“, lze vidět, co se stane, když se pandemie v rámci jednoho státu vymyká kontrole, píše stanice BBC. Experti také upozorňují, že čím déle virus cirkuluje v zemi, tím větší je šance, že bude mutovat. Proto se podle vědců Brazílie stála živnou půdou pro nové varianty koronaviru.

Jak je to s vakcínami?

Brazílie zatím očkuje čínskou vakcínou CoronaVac a vakcínou firmy AstraZeneca. Mauricio Zuma z Fiocruz v pondělí uvedl, že předběžné studie ukázaly, že vakcína AstraZeneca chrání před variantou P.1. Podle agentury Reuters jiná brazilská studie ukázala, že proti nové mutaci je účinná také vakcína CoronaVac. Výsledky studie zveřejněné v časopisu New England Journal of Medicine poukazují, že na ni zabírá také očkovací látka firem Pfizer a BioNTech.

Očkovací kampaň v Brazílii začala na konci ledna. První dávku vakcíny přitom v zemi dostala dosud jen asi čtyři procenta populace, obě dávky 1,4 procenta. Guvernér brazilského státu Sao Paulo Joao Doria minulý týden uvedl, že jeho regionální vláda koupí 20 milionů dávek ruské vakcíny Sputnik V, a to nehledě na to, že nemá v zemi povolení.

Reklama

Doporučované