Hlavní obsah

Putin ukázal nové zbraně. Jsme na začátku závodů ve zbrojení?

Svět bez obalu: Putinovy zbraně v novém prezidentském období.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin představil nové ruské zbraně. Stalo se tak během projevu před poslanci obou komor ruského parlamentu.

Článek

Vladimir Putin minulý týden odstartoval svou předvolební kampaň. Publiku představil novou mezikontinentální raketu Sarmat, vybavenou hyperzvukovými bojovými bloky Avangard, a také hyperzvukovou leteckou raketu Kinžal. Další dva systémy − nepilotovaná jaderná ponorka a raketa s plochou dráhou letu na jaderný pohon − jsou tak nové, že ještě nedostaly jméno.

„Rusko vyrábí nové zbraně v reakci na akce USA, které rozmístily systémy protiraketové obrany v dalších zemích,“ řekl Putin a zmínil systémy v Rumunsku a v Jižní Koreji.

„Myslím si, že nejdůležitější je si uvědomit, že v Rusku za pár týdnů budou volby,” říká americký novinář Mike Eckel. „Takže tento projev byl především určen domácímu publiku. Možná to můžeme nazývat volební projev. Jde o pokračující snahu prezidenta Putina ukázat Rusku, že pomáhá své zemi se znovu stát velkou, a to i díky novým zbraním,“ dodává.

„A co se týká těch představovaných zbraní, tak některé z nich se vyvíjely už mnoho let a američtí představitelé tvrdí, že o nich věděli. Takže to není nějaké velké překvapení z vojenského hlediska. Trumpova administrativa řekla jasně, že se také chystá na modernizaci taktických jaderných zbraní. Republikáni v Kongresu hovořili o vývoji nových řízených střel jako odpovědi na ruské střely, které už byly rozmístěny v rozporu se smlouvou z roku 1987. Jsme teď svědky přestřelky typu: Ty máš tuhle zbraň, tak já budu mít tamtu. Takže jestli to už není závod ve zbrojení, tak jsme právě teď na jeho začátku,” konstatuje americký novinář Eckel.

Reklama

Doporučované