Hlavní obsah

Jsme vězni vlastního úspěchu. Země přitvrzuje kvůli pár desítkám nakažených

Foto: Profimedia.cz

Ulice australské metropole Sydney jsou kvůli aktuálnímu lockdownu prázdné.

Reklama

Počty nakažených i úmrtí jsou sice nízké, lidé přesto přítomnost infekce v zemi pociťují kvůli tvrdému postupu australské vlády. Naději vidí jen v očkování.

Článek

Od začátku epidemie se na celém australském kontinentu nakazilo přes třicet tisíc lidí a zemřelo jich 910. Při nejhorších fázích první i druhé vlny se počty nakažených pohybovaly v hodnotách nižších stovek. V posledních měsících pak počty nakažených přibývají v desítkách nebo nízkých jednotkách. Situace se ale s posledními týdny mění. Kvůli mutaci delta počty nakažených přibývají a zemi navíc trápí pomalé tempo očkování.

Nová omezení kvůli desítkám nakažených denně

Počty nakažených v zemi rostou od konce června. 3. července pak počet nově nakažených vystoupal na rekordních 76. Tamní vláda od začátku epidemické situace přijímá tvrdá a striktní opatření. Jen stát Nový Jižní Wales ve čtvrtek zaregistroval 44 nových případů.

Více než polovina nakažených se navíc pohybovala v různých komunitách, a tak se odborníci obávají dalšího navýšení případů. V lockdownu se tak aktuálně nachází i čtyřmilionové Sydney. V pátek tamní vláda oznámila, že se navíc o další týden prodlouží. Platí tak doporučení zdržovat se především doma, zákaz vzdálit se od bydliště maximálně na 10 km nebo nákup pouze jednoho člena domácnosti v obchodě, informuje britská BBC.

Přestože případy nakažených v celé zemi nejsou tak vysoké jako v jiných částech světa, vláda vnímá aktuální vývoj jako možné nebezpečí. „Nový Jižní Wales čelí největší výzvě (…) od doby, co začala pandemie. Neříká se mi to lehce,“ uvedla v pátek premiérka NJW Gladys Berejiklianová, která navíc připustila, že lockdown se možná prodlouží. „Dokud se nedostaneme na nulu (případů) nebo téměř na nulu, nemůžeme zmírnit omezení,“ uvedla dále.

„Když máte očkovaných pouze 9 procent obyvatel a rozvolňujete dřív, než se přiblížíte nule, znamená to, že tisíce a tisíce lidí skončí v nemocnicích nebo zemřou,“ řekla. Poukázala přitom na zásadní skutečnost, že Austrálie možná covidu-19 úspěšně odolává, nicméně v očkování je pozadu.

Oběma dávkami vakcín je dosud naočkovaných 8,5 % Australanů. Přes 90 % populace, včetně nemocničního personálu, který by byl zásadní v případě, že by došlo v zemi k zhoršení situace, stále na vakcinaci čeká. Na vakcíny čekají i senioři.

Vládě tak nezbývá nic jiného než zamezit komunitnímu šíření prostřednictvím lokálních restrikcí a dočasným pozastavením života v místě šíření. Do ulic se tak běžně vydávají policisté, kteří namátkově kontrolují, zda Australané pravidla dodržují. Na to si ale někteří obyvatelé stěžují a poukazují na její diskriminační chování. V Sydney se například objevily stížnosti na tvrdší postup policie v chudinských a etnicky diverzních čtvrtích než v jiných a lépe situovaných částech města. Tamní autority nicméně obvinění popírají.

Pod tlakem je kvůli slabé vakcinační strategii i australská vláda. Premiér Scott Morrison sice ujistil veřejnost, že vakcinační kampaň se v pětadvacetimilionové zemi rozjede na plné obrátky co nejdříve, skutečnost je nicméně jiná.

Na pátečním briefingu Morrison uvedl, že v červnu Austrálie získala od společnosti Pfizer 1,7 milionů vakcín s příslibem, že další příděly se budou zvyšovat. V červenci by tak země měla získat 2,8 milionů dávek, v srpnu 4,5 milionů.

Zda se podaří nabídnout očkování všem Australanům do konce roku, zatím není jasné. Společnost Pfizer nicméně Austrálii ujistila, že s dodávkami vakcín počítá. „Celkový počet 40 milionů dávek, které máme podle smlouvy dodat do Austrálie po roce 2021, se nezměnil,“ uvedla společnost ve svém prohlášení citovaném britským serverem The Guardian. „Pokračujeme v úzké spolupráci s vládou, abychom je podpořili v zavedení vakcinační kampaně,“ píše se dále.

Podle zdrojů australského serveru News.com.au tamní vláda mohla zajistit dodávky 40 milionů vakcín mnohem dříve. Objednat si je mohla už v červenci 2020, kdy jí je výrobce vakcín nabídl. Vláda nabídku podle serveru odmítla z finančních důvodů a upřednostnila tu od společnosti AstraZeneca. Premiér Morrison na začátku července uznal, že se země stala „vězněm vlastního úspěchu“. Představil nicméně plán, jak by se ze složité situace měla v budoucnu dostat.

Reklama

Doporučované