Hlavní obsah

Jsou bezradní a Putin ztrácí kontrolu, hodnotí diplomat nepřátelské kroky Ruska

Foto: Profimedia.cz

Prezidentu Putinovi se asi nedaří úplně mít věci pod kontrolou, hodnotí situaci bývalý velvyslanec Petr Kolář.

Reklama

Je to důkaz bezradnosti a agresivní politiky vůči Česku. Těmito slovy hodnotí v rozhovoru pro Seznam Zprávy bývalý velvyslanec v Rusku a USA Petr Kolář to, že ruská vláda označila Česko a USA za nepřátelské země.

Článek

Ruská vláda schválila seznam nepřátelských zemí, přičemž do něj zařadila jen Česko a Spojené státy. Zároveň stanovila maximální počet lidí v Rusku, kteří pro tyto země smějí pracovat. V případě Česka jde o 19 osob, zatímco pro USA nesmí pracovat nikdo.

Česko považuje postup Ruska se zařazením na seznam nepřátelských zemí za další krok k eskalaci vztahů nejen s Českou republikou, ale i Evropskou unií a jejími spojenci. V dnešním prohlášení to uvedlo ministerstvo zahraničí.

„Je nám líto, že Rusko volí cestu konfrontace k vlastní škodě, neboť takovéto opatření bude mít nepřímo vliv i na případný rozvoj kontaktů mezi obyčejnými občany, pro turismus či rozvoj obchodních vztahů,“ napsalo ministerstvo zahraničí ve vyjádření.

Seznam Zprávy se zeptaly bývalého velvyslance v Rusku a USA Petra Koláře, jak kroky Ruska vnímá.

Co to pro Česko znamená?

Já to slyším poprvé od vás. Je-li to tak, je to pouze potvrzení trendu, který už začal, a my jsme v dobré společnosti. Jenom nám to samozřejmě bude komplikovat život, protože Český dům se neobejde bez místních sil, stejně jako naše ambasáda, která je rozsáhlá, veliká a potřebuje údržbu, ale dá se to všechno zařídit. Myslím si, že při tom omezeném provozu, když zakonzervujeme některé části tak, aby když nejsou používané, se prostě nezhroutily a nerozpadly, tak to půjde. Já doufám, že to je jenom situace dočasná a to, co teď Rusko dělá, je důkaz toho, že jsou nervózní. Panu Putinovi se asi nedaří úplně mít věci pod kontrolou, jako to měl dřív.

Z toho plyne i ta jejich zdánlivě asertivní, ale spíš agresivní politika. To, že si vybrali Českou republiku, znamená, že nás chtějí použít jako varování pro ostatní. My jsme pro ně relativně snadný cíl, oni navíc vědí, že tady mezi námi je řada jejich sympatizantů a trojských koňů, a doufají, že i toto bude mít efekt, že se ta jejich diaspora zvedne a bude křičet, jak nám to poškozuje byznys a naše zájmy. Takže to je taktický tah z jejich strany a není to překvapivé. My už jinak v té pěkné společnosti byli předtím. Když se podíváte na jejich původní návrh nepřátelských zemí, tak jsme tam společně s Kanadou, Austrálií, Velkou Británií, baltskými státy, Polskem. Už to byla hezká společnost. To, že nás povýšili, já bych to vnímal spíše jako výraz jejich bezradnosti a nelámal bych si s tím příliš hlavu.

Bude to mít tedy hlavně dopad na personální stránku českého zastoupení v Rusku?

Na tu logistiku přirozeně. Jinak co se týče vzájemných vztahů, ty jsou pod bodem mrazu, takže to zase není fatální.

A hrozí Česku nějaké ekonomické důsledky?

Pokud budou chtít postihovat naše firmy, které tam něco vyvážejí nebo tam něco vyrábějí, tak do jisté míry budou postihovat sami sebe. Jednak tím, že zakážou dovoz něčeho, omezí sortiment na jejich trhu. A tím, že postihnou ty, kteří něco vyrábí, tak oni už tam svého času přišli s tím, že pokud chce někdo něco v Rusku dělat, tak by měl mít ruského partnera, takže zase uškodí místním. Oni upřímně řečeno nemají příliš nástrojů k tomu, jak nás poškodit, i vzhledem k tomu, že celkově náš vývoz do Ruska jsou 2 procenta celkového exportu, tak to není tak strašně moc.

Myslím, že je možnost najít alternativní trhy. Co se týče jejich vývozu sem, tak to jsou většinou fosilní paliva. Oni opravdu nic moc jiného nevyrábí, nevyváží. Takže to nás zas tak moc nezasáhne. A co se týče fosilních paliv, plynu a ropy, to se stejně kupuje na burze v Rotterdamu. Kdybychom na to koukali úplně pragmaticky, tak oni potřebují prodávat, pro ně je to jediný a zásadní zdroj příjmu. Nechci to zlehčovat, ale spíš to vnímám jako výraz jejich bezradnosti a tápání, co dělat. Možná nám to některé země bývalého bloku závidí.

Reklama

Doporučované