Hlavní obsah

Jsou dny, kdy stále nedokážu vyjít z domu. Novinář natočil dokument, jak žije s depresí

Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve chvíli, kdy skončíte na psychiatrii, jste stigmatizován jako blázen, říká Jeroným Janíček, autor dokumentárního cyklu Život za zdí.

Článek

Poprvé se úzkostné stavy dostavily, když mu bylo osmnáct. Celý život s nimi bojoval, ale ve čtyřiceti Jeronýma Janíčka jeho nemoc téměř přemohla. „Zkrachovalo mi několik projektů, ocitl jsem se v dluhové pasti, přestal jsem komunikovat se světem, z postele jsem prakticky nevylézal, manželce jsem psal dopisy na rozloučenou, chtěl jsem jen umřít,” popisuje ty chvíle dvaačtyřicetiletý publicista a moderátor známý například z Rádia 1.

„Naštěstí mě manželka chytla za flígr a odvezla mě do Národního ústavu duševního zdraví, kde jsem strávil dva měsíce,” říká Janíček. Hospitalizace ho, jak sám říká, zachránila, i když ani dnes ještě není někdy schopen vyjít z domu dojít si nakoupit. Mnoho lidí v jeho situaci se ale obává vyhledat pomoc, třeba kvůli stigmatizaci, s níž je pobyt na psychiatrii spojen. I proto Janíček o své zkušenosti natočil dokumentární cyklus Život za zdí, za nějž mu udělila cenu Česká psychiatrická společnost a který je k vidění na YouTube.

Podívejte se nahoře ve videu na celý rozhovor s Jeronýmem Janíčkem o tom, jak rozeznat příznaky počínajících problémů, o tom, co v takové chvíli dělat, nebo o tom, jak najít správného psychiatra. 

Reklama

Související témata:

Doporučované