Hlavní obsah

Jsou na tom líp než Češi a už mají lockdown. Jak to vypadá v Madridu?

Foto: Profimedia.cz

Dohlížet na dodržování opatření má v madridském regionu okolo sedmi tisíc policistů.

Reklama

Patnáct dní bude platit nouzový stav v madridském regionu. Nové vyhlášení „lockdownu“ navíc poznamenaly spory mezi celostátní a regionální vládou. Jak je na tom Španělsko ve srovnání s Českem, kde se o uzávěře také mluví?

Článek

Španělsko je zatím jediná země Evropy, která přikročila k alespoň částečnému lockdownu. Vykazuje přitom lepší čísla než Česká republika. V EU má ČR na obyvatele nejvíce případů, téměř o čtvrtinu víc než právě Španělsko.

Ve Španělsku zatím do uzávěry míří vždy jen jednotlivé oblasti, které překročí hranici 500 nakažených na sto tisíc obyvatel, dosáhnou 35procentní obsazenosti lůžek intenzivní péče nebo v podílu pozitivních testů přesáhnou 10 procent.

V Madridu a okolí se minulý týden počet pozitivních případů pohyboval okolo 723 pozitivních případů na sto tisíc obyvatel. Do vyhlášení nouzového stavu a lockdownu toto číslo znovu kleslo k pětistovkové hranici a nadále padá.

Aktuálně podle dat The New York Times Madrid eviduje 311 pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel, hůře je na tom pouze Navarra s 346 pozitivními případy. V Česku se k hranici 500 nakažených na 100 tisíc obyvatel minulý týden přiblížilo Uherskohradišťsko a Náchodsko. Hůř než Madrid na tom je i Praha, Olomoucko, Liberecko nebo Příbramsko.

Nová opatření spojená s nouzovým stavem začala v madridském regionu platit v pátek v 16 hodin místního času. Týkají se 4,78 milionu obyvatel nejen Madridu, ale také dalších devíti měst regionu včetně Fuenlabrady, Getafe nebo Leganés. Opustit nebo naopak vstoupit do oblasti mohou lidé pouze v nutných případech, jako je cesta do práce, k lékaři či kvůli péči o člena rodiny, píše BBC.

Hotely a restaurace mohou mít zaplněnou nanejvýš polovinu své kapacity, stejně tomu je i u dalších podniků, které musí zavřít nejpozději ve 22 hodin. Setkávat se může v jeden okamžik maximálně šest osob, náboženských ceremoniálů se může účastnit nanejvýš třetina běžné kapacity. Opatření se týkají všech měst v regionu s více než sto tisíci obyvateli.

Opatření jsou sice mírnější než na jaře, přesto vyvolala vlnu nevole a lidé začali hromadně opouštět nejhůře zasaženou španěskou oblast. Podle deníku El Periódico zaplnilo v pátek odpoledne dálnice vedoucí z Madridu na jih dvakrát více aut než v obvyklý konec pracovního týdne. Na dodržování nových opatření ve španělské metropoli a jejím okolí bude dohlížet celkem sedm tisíc policistů, informuje El País.

Madrid se stal předmětem politického sporu mezí místní středopravicovou vládou a vládními sociální demokraty. Podle madridských úřadů se situace v hlavním městě zlepšuje a přísnější opatření nejsou potřeba. Ministr zdravotnictví regionální vlády Enrique Ruiz Escudero argumentoval, že současná opatření fungují a k těm nařízeným celostátní vládou se vyjádřil, že „málokterý obyvatel Madridu jim bude rozumět“. Stejně rozhodnutí španělské vlády kritizovala i předsedkyně madridské vlády Isabel Díazová Ayusová.

Původní opatření celostátní vlády napadly madridské úřady ve čtvrtek u soudu, který jim dal za pravdu. Španělská vláda podle soudu nemohla omezit základní právo na volný pohyb, aniž by vyhlásila nouzový stav. Premiér Pedro Sánchez tak musel využít svých ústavních pravomocí a nouzový stav vyhlásit. Ten vláda vyhlásila před pondělním státním svátkem, 12. října Španělé slaví den, kdy Kryštof Kolumbus poprvé dorazil k břehům Ameriky. Kvůli tomu madridská předsedkyně vlády Ayusová žádala o odklad nouzového stavu. „Veřejné zdraví je nutné chránit ihned,“ odmítl požadavek Sánchez.

Postup Ayusové tvrdě kritizoval španělský ministr zdravotnictví. „Regionální premiérka se rozhodla nic nedělat. Trpělivost má své limity,“ řekl na tiskové konferenci Salvador Illa. Na vyhlášení nouzového stavu reagoval také vicepremiér regionální vlády. „Vyhlášení nouzového stavu se dalo vyhnout. Existovaly alternativy. Bohužel my politici jsme opět selhali. Důsledky pocítí občané. Omlouvám se za to,“ uvedl Ingacio Aguado na Twitteru.

Premiér Sánchez dal podle deníku El País Ayusové na výběr ze tří možností. Premiérka mohla zavést omezení v regionu z vlastní iniciativy podle zákona o veřejném zdraví, požádat španělskou vládu o vyhlášení nouzového stavu, nebo mělo k vyhlášení nouzového stavu dojít pouze na základě rozhodnutí Sánchezova kabientu. Jenže Ayusová podle zdrojů z okolí prezidenta na výzvu nijak nereagovala.

Obě administrativy se spojily až po uplynutí lhůty, kterou dal Sánchez svým madridským protějškům, Ayusová navíc vyhlášení nouzového stavu odmítla podpořit. Sánchez podle El País regionální premiérce vysvětlil, že nebyla jiná možnost a oba se shodli na dalších jednáních v následujících dvou týdnech.

Reklama

Související témata:

Doporučované