Hlavní obsah

Přísná Prymulova opatření? V řadě evropských zemí jsou na tom ještě hůře

Foto: Profimedia.cz

Nová opatření v barech, hospodách a restauracích vcházejí v platnost v mnoha evropských zemích.

Reklama

aktualizováno •

Koronavirová situace se v řadě evropských zemí zhoršuje, denní bilance nakažených stále roste. Vcházejí tak v platnost nová opatření, včetně omezování návštěv restaurací a barů. Jaká je situace v dalších zemích Evropy?

Článek

Od pátku platí v České republice nová opatření v restauracích, hospodách a barech, která mají zamezit šíření koronaviru. Tyto podniky tak nově musí zavřít nejpozději ve 20 hodin.

Podobná opatření ale platí či teprve vcházejí v platnost i v dalších evropských zemích, které čelí nárůstu případů nákazy. Podle evropských lídrů se tak jednotlivé vlády snaží vyhnout lockdownu.

Pět francouzských měst bez barů a restaurací

Hlavní město Francie Paříž, které rovněž čelí významnému nárůstu počtu nově nakažených za den, v úterý zcela uzavřelo bary, hospody a kavárny. Restaurace mohou zůstat otevřené jen tehdy, pokud dodržují striktní hygienická opatření. Restaurace a bistra, která nabízejí jídlo i alkohol, však musí zavřít ve 22 hodin. Rovněž musí zaregistrovat osobní údaje o návštěvnících.

Podobnou cestu zvolila i čtyři další francouzská města: Lille, Lyon, Grenoble a Saint-Étienne. Tato města bary, posilovny a sportovní centra zcela uzavřou od soboty. V dalších městech je situace „znepokojivá“. Města jako Toulouse a Montpelier tak mohou být dalšími na řadě, kde se opatření budou zpřísňovat.

Bary v Marseille na jihu Francie byly však již uzavřené v minulém měsíci.

Noční život v Berlíně žije, ale omezeně

Berlín, který je vyhlášený nočním životem, nechává stále bary otevřené. Od soboty však musí zavřít stejně jako restaurace a obchody, tedy ve 23 hodin. Od této hodiny až do šesté ranní se lidé budou moci scházet ve vnitřních prostorách jen ve skupinách o maximálním počtu pěti lidí. Ve venkovních to pak bude maximálně po deseti lidech. Tato opatření by měla trvat nejméně do konce října. Berlínské kluby od jara neotevřely.

Bavorské město Mnichov rovněž postupně uvádí restrikce v platnost. Jedná se zejména o omezení účastníků na rodinných oslavách, sportovních utkáních či počtu hostů v restauracích.

V Kolíně nad Rýnem vejdou v platnost omezení v sobotu: po 22. hodině bude zakázáno konzumovat alkohol ve venkovních prostorách a budou se moci setkávat lidé jen z maximálně pěti domácností. Na pěších zónách se budou muset nosit roušky.

Německá kancléřka v pátek varovala před zhoršující se situací v zemi. Uvedla, že pokud se situace nezlepší, opatření se budou zpřísňovat.

Bruselská volba kompletní uzávěry

Bary a kavárny v hlavním městě Belgie Bruselu se podobně jako v Paříži potýkají s drastičtějším přístupem úřadů. Zde se totiž rozhodli od čtvrtka uzavřít veškeré podniky tohoto typu na měsíc - a to bez výjimek. Zakázaná je také konzumace alkoholu na všech veřejných místech po celém Bruselu.

Brusel je totiž podle serveru CNN druhým nejzasaženějším hlavním městem Evropy. První je Madrid a třetí Paříž.

V celé Belgii pak obyvatelé musí limitovat své kontakty na setkání s maximálně třemi lidmi za měsíc. Vnitřní setkání pak mohou být maximálně o čtyřech osobách.

Skotské bary bez alkoholu, anglické zavřené po desáté

Od pátku budou platit přísnější opatření i ve Skotsku. V tamějších barech, hospodách a kavárnách se po dobu šestnácti dnů nesmí ve vnitřních prostorách prodávat alkohol. Musí také zavřít v 18 hodin. Výjimku mají hotely, které hostí své hosty.

Ve venkovních prostorách restaurací, barů, hospod a kaváren se alkohol podávat může, a to až do 22 hodin. V centrální části Skotska, včetně Edinburghu a Glasgow, jsou tyto prostory uzavřené.

Podobná opatření zvažuje zavést britský premiér Boris Johnson i na severu Anglie, kde se situace zhoršuje. Od konce minulého měsíce však v Anglii platí plošná uzávěra restaurací a hospod, a to od 22. hodiny. V Anglii je také nelegální se scházet ve více než šesti lidech.

Uzavřený Madrid

Minulý pátek vešla v platnost opatření v hlavním městě Španělska Madridu a jeho okolí. Lidé tak mohou opustit svou obci jen v případě cesty do práce a do školy, výkonu nutných právních kroků či při výjimečné situaci.

Obchody, bary a restaurace musí omezit kapacitu o 50 procent, obsluhovat jen klienty u stolů a zavírat dříve. Bary a restaurace musí zavřít do 23 hodin, poslední návštěvník může do takového podniku vstoupit nejpozději hodinu před uzavřením.

Zavřené islandské bary

Poté, co se na Islandu přes léto podařilo infekci téměř vymýtit, i zde případy v poslední době přibývají. Od pondělí tak v celé zemi musejí být bary, noční kluby, fitness centra a herní instituce na dva týdny zcela uzavřené. Setkávat se Islanďané mohou maximálně po dvaceti lidech.

Několik evropských zemí zaznamenává v posledních dnech rekordní přírůstky nakažených. Doposud nejvyšší čísla v pátek ohlásilo Slovensko, Polsko či Rusko. V Německu v pátek evidovali nejvíce případů od dubna a v Rakousku již počtvrté v říjnu za 24 hodin přibylo přes tisíc nakažených. Případy koronaviru přibývají i ve Švýcarsku, Španělsku či na Ukrajině.

Česká republika je v počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za minulý týden čtvrtou zemí na světě.

Reklama

Doporučované