Hlavní obsah

Co je lockdown a mohl by nastat kvůli koronaviru v Česku?

Foto: Profimedia.cz

Lockdown - ilustrační foto.

Reklama

Vzhledem k událostem posledních dní a vývoji ohledně koronaviru se čím dál více v České republice skloňuje takzvaný lockdown. Co to ale znamená a mohl by znovu nastat?

Článek

V pátek 9. října vystoupil premiér Andrej Babiš před televizní kamery a jeho vzkaz byl jasný – pokud lidé nebudou dodržovat opatření a čísla nadále porostou, přijde na řadu tzv. lockdown.

Co lockdown znamená?

Doslovný překlad slova lockdown je „uzamčení“ a znamená celostátní karanténu včetně zákazu volného pohybu osob mimo jejich bydliště. Rozsah lockdownu stanovuje vláda, záleží vždy na aktuální situaci, ve které se stát nachází, a z té vychází přísnost daných opatření.

Jak to vypadalo na jaře?

Do jisté míry jsme se s takzvaným lockdownem setkali již na jaře při první vlně šíření nemoci covid-19 v České republice. Celostátní karanténa a omezení pohybu osob bylo jedním z jarních opatření, které platilo od 16. března, s tím i oboustranné uzavření hranic státu nebo zákaz vycházení bez ochrany obličeje.

Lockdown nebyl na jaře až tak přísný a měl i výjimky, například lidé mohli nadále chodit do práce nebo nakoupit.

Pomocí lockdownu se sice podařilo zpomalit šíření koronaviru covid-19 na území Česka, ale přinesl s sebou také negativní důsledky. Jedním z nich byl rekordní schodek státního rozpočtu, který se vyšplhal na hranici 500 miliard korun, a řada podnikatelů a podniků se dostala do existenčních problémů.

Jak vypadá lockdown v Izraeli?

Jako první na světe opětovně zavedl kvůli koronavirové nákaze lockdown Izrael, kde se situace rychle zhoršovala. Spolu s celostátní karanténou nemohou Izraelci vycházet od bydliště do vzdálenosti větší než 500 metrů, ve vnitřních prostorách se nesmí shromáždit více než deset lidí, ve venkovních je hranice dvacet lidí. Uzavřeny jsou školy, obchodní centra nebo restaurace. Výjimkou jsou cesty do zaměstnání, supermarkety nebo lékárny. Pokud je ovšem lékárna vzdálená více než 500 metrů, Izraelci do ní nesmí.

Více o lockdownu v Izraeli čtěte zde:

Může znovu nastat v Česku?

V posledních dnech a týdnech počty nakažených v Česku trhají rekordy a nadále stoupají. Z toho důvodu byla ve čtvrtek 8. října oznámena nová opatření, která budou platit po dobu 14 dní na území celé České republiky. Měla by zpomalit rychlost růstu křivky počtu nakažených koronavirem. Pokud se situace ani po 14 dnech nezlepší, mohou na řadu přijít zpřísněná opatření, nebo již zmíněný lockdown.

Ve svém pátečním vystoupení před televizními kamerami premiér Andrej Babiš vzkázal, že pokud lidé nebudou nová opatření dodržovat a čísla nadále porostou, přijde na řadu lockdown.

První obrysy, jak by mohl lockdown v Česku vypadat, popsal ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO): „U nás by to znamenalo omezení opouštění bydliště na nějakou vzdálenost ve dvou, ale nebylo by to tak, že by lidé nemohli chodit do práce. Byl by to lockdown ve veškerých mimopracovních aktivitách,“ nastínil ministr možný vývoj, pokud by současná opatření nezabrala.

Reklama

Doporučované