Hlavní obsah

„Budeme chodit ven jen ve dvou.“ Plán totální karantény, kterou hrozí Babiš

Foto: ČTK

Andrej Babiš a Roman Prymula opět promluvili k národu.

Reklama

Premiér Andrej Babiš poněkud nečekaně předstoupil v pátek po poledni před televizní kamery kvůli koronaviru. Jeho vzkaz byl jednoznačný: Pokud lidé nebudou dodržovat opatření a čísla nadále porostou, přijde na řadu tzv. lockdown.

Článek

Situace je vážná, respektujte naše nařízení, neshlukujte se a zůstaňte pokud možno doma. Tak by se dalo shrnout páteční mimořádné vystoupení premiéra Andreje Babiše (ANO) ke včera zavedeným opatřením proti šíření koronaviru. Premiér národu pohrozil i takzvaným lockdownem, tedy totálním omezením veřejného života a ekonomiky v Česku.

„Dnes v noci jsme překročili 100 tisíc nakažených. Buď budeme všichni dodržovat opatření, nebo budeme muset přistoupit k dalším omezujícím krokům. A nemůžeme vyloučit ani lockdown. Tohle jsem si nikdy nepřál a mluvil jsem o tom, že to nenastane. A v tuto chvíli to nemohu vyloučit,“ řekl.

A znovu apeloval na Čechy, aby zůstávali doma, maximálně si šli ven zasportovat, projít se do lesa, kde budou dodržovat rozestupy od ostatních.

„Lidé s covidem umírají. Je to infekční nemoc, ale nevím, jestli potřebujeme denně slyšet tyto zprávy o zemřelých, aby to některé lidi přesvědčilo, že mají nosit roušku a držet rozestupy. Aby uznali, že covid není výmysl, ale skutečná věc. Jestli je to jediná věc, která lidi vyděsí a donutí, aby se začali chovat trochu s ohledem na ostatní, a projevila se solidarita a nesobeckost,“ promlouval premiér k veřejnosti.

Obrysy případného lockdownu, kterým Babiš pohrozil, popsal ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). „U nás by to znamenalo omezení opouštění bydliště na nějakou vzdálenost ve dvou, ale nebylo by to tak, že by lidé nemohli chodit do práce. Byl by to lockdown ve veškerých mimopracovních aktivitách,“ nastínil ministr možný vývoj, pokud by současná opatření nezabrala.

Je ubohý, uvedla Pekarová

Babiše za způsob jeho komunikace ihned odsoudili opoziční lídři. „Premiér vlády, který neopodstatněně vyhrožuje občanům země, díky kterým zvládl první vlnu, je ubohý,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Včera jsem požádal veřejnost o odpovědnost a dodržování opatření. Premiér nemá hrozit, ale pokorně požádat o totéž. Lidé nemohou za současný stav, je to selhání vlády. Společně se z toho ale dostaneme,“ napsal na Twitteru Petr Fiala z ODS.

Efektivita opatření se projeví až za delší dobu. V příštím týdnu bychom podle Prymuly měli vidět teprve dopady opatření z týdne minulého. Pokud by i v příštích týdnech pokračoval exponenciální nárůst, vláda by mohla opatření považovat za nedostatečná a ještě je zpřísnit.

80 lékařů a téměř 200 sester nakažených za jeden den

Premiér rovněž představil nová alarmující čísla v počtu nakažených zdravotníků. Nakažených je nyní 796 lékařů a 1496 sester. A tento počet výrazně roste. „Ta čísla za poslední den jsou alarmující. Za jediný den máme nakažených 80 lékařů a téměř 200 sester,“ dodal Prymula a naznačil, že český zdravotnický systém není limitován jen počty lůžek, ale i práceschopného personálu.

Ministerstvo zdravotnictví proto připravuje mechanismus, aby stejně jako na jaře mohli povolávat mediky a další studenty zdravotnických oborů, šlo by o studenty posledních ročníků, v případě nouze i o studenty 5. ročníků medicíny.

95 tisíc trasovacích hovorů za den

Jednou z pozitivních zpráv je, že se ministerstvu daří nabírat nové lidi, kteří vypomáhají s trasováním. Ve čtvrtek dokonce padl rekord v počtu trasovacích hovorů, kterých bylo přes 95 tisíc. Kapacita call center je nyní přes tisícovku pracovníků a dobrovolníků.

„I když se systém snažíme posilovat, co to jde, nejsme schopni posílit část hygienickou. To je úzké hrdlo, které tady bude i do budoucna,“ dodal Prymula. Dobrovolníci a pracovníci call center, kteří nejsou hygieniky, mohou navolávat pouze vytrasované lidi, nikoliv provádět hovory s nakaženými.

Ministr Prymula dovysvětlil některá nařízení ze čtvrtka

Roman Prymula upřesnil, jak to bude třeba s návštěvami restaurací a veřejnými wifi sítěmi či s nakupováním.

- Internet zdarma pro hosty musí vypnout nejen jídelní koutky ve velkých obchodních centrech, ale všechny restaurace. „Je to však dominantně pro foodcourty. Nechceme, aby se tam z důvodu, že je wifi zadarmo, shromažďovali lidé a trávili tam třeba celý den,“ vysvětlil.

- Nakupovat mohou lidé chodit maximálně ve dvou a od ostatních skupinek by měli dodržovat minimálně dvoumetrové rozestupy. „Vyžaduje to selský rozum. Nikdo nebude rozhánět skupiny lidí, kteří si budou vybírat pečivo a budou u sebe přitom blízko. Lidé by se ale neměli shlukovat ve velkých skupinách těsně na sobě třeba ve frontě.“ Opatření cílila zejména na velká obchodní centra, ale dodržovat by je měli lidé i v malých obchodech.

- Výjimku ze skupin o maximálně dvou lidech budou mít i nakupující rodiče s malými dětmi. „Nařízení je cíleno zejména na studenty, kteří nechodí do školy, aby se nechodili procházet ve skupinách po obchodech,“ uvedl Prymula.

Ministr zdravotnictví v pátek také konkrétněji představil, jak by mohla fungovat spolupráce ministerstva s českými hoteliéry, s nimiž v těchto chvílích jednají o možném využití volných hotelových kapacit pro nakažené.

Hotelové pokoje by měly sloužit především pro pacienty, kteří jsou v současné době na sociálních hospitalizacích. Jde většinou o nakažené seniory z domovů důchodců, kteří nemají zdravotní komplikace, ale v nemocnici musejí zůstávat proto, že se kvůli pozitivitě nemohou vrátit do svého zařízení, které by nebylo schopné zajistit jejich izolaci do doby, než se z onemocnění definitivně vyléčí.

„Vysledovali jsme si, že tyto hospitalizace se týkají především menších nemocnic, vychází to zhruba 10 takových lidí na okres. To znamená, že bychom z nemocnic do hotelů byli schopni umístit zhruba 800 osob a uvolnit tak jejich lůžka v nemocnicích,“ uvedl Prymula. Dalšími klienty hotelů by se mohli stát medici, které chce stát zapojovat do práce v různých zdravotnických zařízeních i mimo jejich bydliště.

V hotelích by mohli pobývat i covid pozitivní lidé bez příznaků, kteří sdílejí domácnost s více lidmi a nechtěli by je ohrožovat. Podle dosavadního průzkumu ministerstva však zájemců z řad těchto lidí je velmi málo.

Reklama

Doporučované