Hlavní obsah

Jste pohrobci nacistů, zaútočil na Nizozemce turecký prezident

Turecký prezident Erdogan ostře zkritizoval postup Nizozemců.

 

Reklama

Nizozemské království odmítlo vpustit do země tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoglua.

Článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil Nizozemce za „pohrobky nacistů a fašistů”.

Reagoval tak na nizozemskou vládu, která se v pátek rozhodla zrušit tureckému letadlu s ministrem zahraničí Mevlütem Çavuşogluem povolení přistát. Ten v sobotu ráno v televizi pohrozil Nizozemsku „tvrdými sankcemi”.

Nizozemsko chce klid, proto akci zrušilo

Šéf turecké diplomacie se měl v Rotterdamu setkat s místními Turky a zúčastnit se shromáždění na podporu nadcházejícího referenda o změně turecké ústavy, a to i přes výhradu místních úřadů. Pokud by v referendu změna ústavy prošla, Erdogan by se v čele země dočkal ještě větších pravomocí. Rotterdamský starosta Ahmed Aboutaleb ale v pátek akci zakázal.

Nizozemská vláda odůvodnila své rozhodnutí jako bezpečnostní opatření, které má zabránit narušování veřejného pořádku. Uvedla také, že výhrůžky tureckými sankcemi znemožnily snahu o rozumné východisko.

Erdogan shání hlasy, konflikt má i s Němci

Turečtí politici v posledních dnech zahájili kampaň před dubnovým referendem o změně ústavy, která má v Turecku zavést prezidentský systém. Hlasy voličů se snaží získat i za hranicemi, zejména v Německu, kde žijí podle některých zdrojů zhruba tři miliony Turků. Údajně asi polovina z nich se může referenda účastnit.

Německé úřady ale v uplynulých dnech zrušily několik mítinků, na nichž měli vystoupit turečtí ministři. Podle předsedy německého parlamentu Norberta Lammerta by referendum mohlo vést ke zvýšené autokracii Turecka, které se čím dál více odchyluje od evropských hodnot a norem.

Německo si za to vysloužilo tvrdou kritiku mimo jiné od tureckého prezidenta Recepa Tayippa Erdogana, který postup Němců přirovnal k počínání nacistických úřadů v první polovině 20. století.

Reklama

Doporučované