Hlavní obsah

Jste tu nelegálně, chorvatští taxikáři protestovali proti Uberu

Chorvatší taxikáři protestovali proti Uberu.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Auta zaplnila jednu z hlavních tříd v Záhřebu. Jako jinde ve světě taxikáři protestují proti tomu, že řidiči Uberu nemusejí mít licenci.

Článek

Několik stovek chorvatských taxikářů protestovalo proti alternativní taxislužbě Uber. Taxíky zablokovaly jednu z hlavních tříd v Záhřebu. Demonstranti tvrdí, že Uber v zemi už dva roky působí nelegálně.

V Chorvatsku je dle odhadu asi 5 000 řidičů, kteří si jízdou pro Uber vydělávají, aplikaci používá zhruba 100 000 Chorvatů. Premiér Andrej Plenković na základě protestů rozhodl, že služba by měla být v zemi lépe regulovaná. K přísnějšímu rozhodnutí se uchýlila například Francie, která Uber, jakožto jízdu bez taxikářské licence, zakázala. Řidiče už si aplikací nepřivoláte ani v Brně.

V květnu letošního roku proběhly protesty proti alternativním taxislužbám ve Španělsku a Kolumbii. Taxikářům vadí jednak už zmiňovaný fakt, že řidiči Uberu nemusejí mít licenci, zároveň ale i nízké ceny, kvůli kterým klasickým taxikářům ubývají zákazníci.

V březnu letošního roku stávkovali i taxikáři v Praze. Auta se sjela před Magistrátem hlavního města Prahy a za stálého troubení dávala najevo svůj nesouhlas.

K situaci v Chorvatsku uvedla právní zástupkyně protestujících taxikářů, že nikdo v zemi nesmí pracovat nelegálně, což by mělo platit všeobecně. „Aplikace Uber musí být zakázána," dodala. K tomu, aby společnost mohla v zemi fungovat, musí podle ní respektovat veškeré příslušné právní předpisy.

Reklama

Doporučované