Hlavní obsah

Jubilejní 25. benefiční aukce Nadace Euronisa vynesla pro potřebné 810 950 korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jubilejní 25. benefiční aukce Nadace Euronisa vynesla dnes pro potřebné 810 950 korun. Je to nejvíc za posledních deset let. Přes hranici 800 000 korun se výtěžek dražby dostal naposledy v roce 2011.

Článek

Suma, kterou nadace rozdělí potřebným v Libereckém kraji a Šluknovském výběžku, přitom nemusí být konečná. Díla, která se neprodala, je ještě možné koupit, řekl po skončení aukce ředitel nadace Petr Dušák.

Organizátoři dlouho doufali, že se po roční pauze zaviněné koronavirem budou moci vrátit k živé dražbě v budově liberecké Oblastní galerie - Lázně. Kvůli zhoršování epidemické situace, rostoucím počtům nakažených i covidových pacientů v nemocnici se ale podle Dušáka nakonec raději rozhodli znovu pro on-line aukci. Dražba uměleckých děl, která věnovalo 125 výtvarníků, se tak už podruhé uskutečnila elektronicky na portálu internetové aukční síně Prague Auctions.

„Díla z aukčního katalogu se vydražila za 728.580 korun. Díky svižnějšímu tempu aukce na internetu jsme mohli zařadit i ta umělecká díla, která se do tištěného katalogu nevešla, jejich prodejem jsme získali dalších 82.070 korun,“ doplnil Dušák. Dražila se tak navíc neprodaná díla z minulých aukcí, ale také práce, které v nabídce nikdy nebyly. Nejdražším dílem letošní aukce byl obraz Thief od Pasty Onera s vyvolávací cenou 48.000 korun, která se v licitaci vyšplhala na 76.000 korun.

Křesťanská nadace Euronisa vznikla v roce 1995 z podnětu libereckého Sboru Jednoty bratrské. Působí v české části Euroregionu Nisa, zahrnující čtyři okresy Libereckého kraje a Šluknovský výběžek. S 50 miliony korun nadačního jmění patří do třicítky největších nadací v zemi. Od svého založení rozdělila přes 36 milionů korun a podpořila na 300 organizací. Benefiční aukce vynesly podle Dušáka od roku 1997 na pomoc potřebným už bezmála 17 milionů korun a patří k tradičním regionálním akcím.

Reklama

Doporučované