Hlavní obsah

Dražba jedenácti obrazů Picassa vynesla přes 100 milionů dolarů

Foto: Profimedia.cz

25 milionů dolarů zaplatil nový majitel za Picassův portrét Muž a dítě z roku 1959.

Reklama

Za téměř 110 milionů dolarů (2,4 miliardy Kč) se v noci na dnešek vydražilo 11 děl španělského malíře Pabla Picassa, která byla dosud vystavovaná v restauraci hotelu v Las Vegas.

Článek

Jeden z nabízených obrazů se prodal za více než 40 milionů dolarů, informovala zpravodajská společnost BBC. Dražba se konala dva dny před 140. výročím narození jednoho z největších umělců 20. století.

V nabídce bylo v sobotu večer místního času devět Picassových obrazů a dva kusy keramiky reprezentující více než 50 let umělcovy tvorby. Díla ze sbírky společnosti MGM Resorts, která provozuje kasina a hotely, byla více než 20 let k vidění v „Picassově restauraci“ v hotelu Bellagio. Provozovatel se je nyní rozhodl prodat s tím, že mu dražba pomůže zvýšit různorodost umělecké sbírky.

Nejdražší položkou se stal obraz z roku 1938 s názvem Žena s červeno-oranžovým baretem. Autor na něm ztvárnil svou milenku a múzu Marie-Thérèse Walterovou. Podle BBC se očekávalo, že by se mohl prodat za 20 až 30 milionů dolarů, nakonec dílo putuje za kupcem, který nabídl 40,5 milionů.

Necelých 25 milionů dolarů zaplatil nový majitel za téměř dva metry vysoký portrét Muž a dítě z roku 1959. V nabídce bylo také Zátiší s košíkem ovoce a květinami, které Picasso namaloval v Paříži během nacistické okupace. Prodalo se za 16,6 milionů dolarů. „Navzdory zkáze a útrapám druhé světové války přinesly roky mezi 1940 a 1944 jedno z Picassových nejbohatších období,“ okomentovala vznik díla aukční síň Sotheby's.

Obrazy byly dosud součástí sbírky, kterou před více než 20 lety začal budovat kasinový magnát Steve Wynn, bývalý majitel hotelu Bellagio a bývalý ředitel společnosti Wynn Resorts. Funkci Wynn opustil po obviněních ze sexuálního obtěžování.

Reklama

Doporučované