Hlavní obsah

Jurečka: Proč jsme ztratili voliče? Rozvod se Starosty i výroky předsedy, že pes nemůže umřít

Kde lidovci udělali před volbami chybu? Podívejte se na rozhovor s místopředsedou strany Marianem Jurečkou.

 

Reklama

Lidovci se snaží vzpamatovat z neúspěchu ve volbách. Předsednictvo už doporučilo straně jít do opozice. Řešit to bude v pátek i širší vedení. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dá na jednání celostátní konference svou funkci k dispozici. Složit účty za hubený výsledek lidovců je podle svých slov připraven i první místopředseda strany Marian Jurečka. Ten byl hostem Seznam Zpráv.

Článek

„Vaz nám zlomil rozvod s hnutím STAN a špatná komunikace,“ tvrdí druhý muž lidovců.

KDU-ČSL sčítá ztráty poté, co jí voliči nedali takovou podporu, jakou lidovci očekávali. Druhý muž strany a ministr zemědělství vidí příčiny neúspěchu v rozpadu koalice s hnutím STAN a špatné komunikaci. Předsedovi Pavlu Bělobrádkovi také vyčítá jeho výroky na adresu žen samoživitelek nebo komentování toho, jestli pes umírá, nebo ne.

„Ty výroky byly naprosto zbytečné. Tady jsme hodně ztratili.” Na jednání širšího vedení se ale předsedu kritizovat nechystá. Komunikace se podle Jurečky lidovcům nepovedla ani ohledně rozvodu s hnutím STAN.

„Jsem připraven dát funkci k dispozici, strana ale potřebuje statutára“

Marian Jurečka tvrdí, že se odpovědnosti za výsledek voleb nezříká. Jedním dechem ale dodává, že strana potřebuje někoho, kdo by ji dovedl ke sjezdu. „Kdybychom skončili oba dva, tak nemáme ani statutára, byl by to velký problém, do mimořádného sjezdu by neměl kdo podepisovat klíčové dokumenty za KDU-ČSL.” Jurečka se také odvolává na svůj výsledek v Olomouckém kraji, kde získal jako lídr více hlasů než v minulých volbách.

Lidovci budou chtít sněmovní výbor pro EU, Pirátům doporučují vládní odpovědnost

Lidovci by si rádi zachovali vedení sněmovního výboru pro evropské záležitosti. To, že jejich role bude opoziční, je podle Jurečky jisté. Strany, které posílily a bodovaly u voličů, vyzval, aby převzaly zodpovědnost. „Na těch stranách dneska je, aby se k tomu postavily. Když mají heslo ‚Vlítneme na ně‘, tak ať se k tomu Piráti postaví teď čelem. Pokud měli tak silná ramena v kampani, tak ať to taky dokážou přetavit,” řekl v rozhovoru pro Seznam Jurečka.

Reklama

Doporučované