Hlavní obsah

K Asterixovi a Obelixovi se v nové knize poprvé přidává ženská hrdinka. Komiks baví čtenáře už 60 let

Foto: AP

Asterix, Obelix a nová hrdinka Adrenaline.

Reklama

Příběh o nedobytné galské vesničce, která v čele s Asterixem a Obelixem odolává neustálým útokům Římanů, má další pokračování. Tvůrci francouzské komiksové série vydali už 38. sešit. Tentokrát nese název „Asterix a dcera náčelníka”. V novém vydání se objevuje nová hrdinka jménem Adrenaline. Poprvé za 60 let tak má série hlavní postavu ženského pohlaví.

Článek

Kolem nové hrdinky se podle Guardianu točí celý děj nového vydání komiksu, který baví čtenáře už od roku 1959. Jde o teenagerku, která je dcerou galského válečníka a vůdce Vercingetorixe. Legendární válečník je historickou postavou, bojoval i proti samotnému Juliu Ceasarovi, který se o něm zmiňuje ve svých Zápiscích o válce galské.

Adrenanile je teenagerkou se vším všudy a slavná galská dvojice se o ní musí starat. „Asterix a jeho velký pomocník Obelix pronásledují Adrenaline, aby zajistili její bezpečí, zatímco ona objevuje adolescentní rebelii,” píše Guardian.

Samotní současní tvůrci komiksu kreslíř Didier Conrad a scenárista Jean-Yves Ferri tvrdí, že chtěli přijít s něčím novým a nelimitovat ženské role jen na svůdné krásky. „Nechtěli jsme udělat postavu, která by byla založená na svůdnosti, jako většina ženských postav v Asterixovi. Většinou šlo o mladé atraktivní ženy, které sváděly Obelixe a tím jejich role končila. My jsme přišli s postavou, která zrovna ukončuje fázi dospívání, ale ještě není úplně vyvinutá,“ řekl Conrad agentuře Reuters.

Scenárista Ferri popsal, jak zábavné a zároveň náročné bylo vypořádat se s výzvou zakomponovat mluvu specifickou pro teenagery do historického období. Ferri řekl, že absence dokumentů znamená prostor pro fantazii. Scénárista tak vybral určité výrazy, které teenageři obyčejně používají a zasadil je do dobového kontextu, čímž podle jeho slov vznikl „celý galský teenagerský lexikon”.

Asterix byl nejdřív sám

Původními autory Asterixe jsou scenárista René Goscinny a kreslíř Albert Uderzo. První Underzovy kresby představovaly Asterixe jako velkého a silného bojovníka. Scenárista ale chtěl, aby byl Asterix spíše malý a své nepřátele překonával díky své chytrosti a protřelosti. Uderzo však ze své představy o velkém a urostlém bojovníkovi neupustil a tak se zrodil Obelix – Asterixův kamarád, který je znám svou obrovskou silou už od dětství, kdy spadl do kotle s kouzelným lektvarem.

Tvůrčí dvojice se rozpadla v roce 1977. Rozdělila ji smrt scenáristy Goscinnyho. Poté v tvorbě pokračoval sám Uderzo, který nakonec po sérii soudních pří v roce 2011 předal tvorbu novým autorům Ferrimu a Conradovi.

Komiks, který baví i dospělé

Asterix několikrát překročil hranice komiksu a stal se předlohou pro animované i hrané filmy. Ve filmech se objevila řada slavných tváří, kromě Gérarda Depardieua, který ztvárnil Obelixe, to například ve filmu Asterix a Olympijské hry byl i automobilový závodník Michael Schumacher, nebo známý bývalý francouzský fotbalista a současný trenér španělského Realu Madrid Zinédine Zidane.

Komiks sám o sobě podle českého autora komiksů Martina Šinkovského tradičně vždy vynikal líbivou kresbou i propracovaným příběhem, který zaujme i dospělé. „Asterix je kult. Je to kombinace pěkné groteskní kresby s výborným příběhem, který je jednak pro děti, ale i pro dospělé,” řekl Šinkovský Seznam Zprávám.

Další předností Asterixe je podle Šinkovského, že se dá číst opakovaně a člověk v něm neustále nachází nové věci. „Je to komiks, u kterého vyrůstáte jako dítě a pak si ho z nostalgie najdete v krabici, strávíte u něj den a smějete se třeba úplně jiným věcem,” uzavřel Šinkovský.

Reklama

Související témata:
Asterix

Doporučované