Hlavní obsah

K SAE se přidal Bahrajn. Naváže vztahy s Izraelem, oznámil Trump

Foto: Profimedia.cz

Prezident Donald Trump v Oválné pracovně 11. září 2020.

Reklama

Bahrajn se připojil ke Spojeným arabským emirátům v dohodě o normalizaci vztahů s Izraelem. Po Spojených arabských emirátech jde v poslední době o druhou arabskou zemi, která s Izraelem naváže vztahy.

Článek

V prohlášení zveřejněném na Twitteru o tom v pátek informoval americký prezident Donald Trump. Agentura Reuters s odvoláním na Bílý dům napsala, že Trump informaci zveřejnil po telefonátu s bahrajnským králem Hamadem bin Ísou Chalífem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

„Je to historický průlom k zajištění míru na Blízkém východě,“ uvedly Spojené státy, Bahrajn a Izrael ve společném prohlášení. „Otevření přímého dialogu a vazeb mezi těmito dvěma dynamickými společnostmi a vyspělými ekonomikami bude představovat pokračování pozitivní transformace Blízkého východu a zvýší to stabilitu, bezpečnost a prosperitu v regionu,“ stojí v prohlášení. O normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi informovala v průběhu pátku izraelská média.

Trump v úterý uspořádá v Bílém domě ceremoniál, při kterém zástupci Izraele a Spojených arabských emirátů (SAE) podepíšou 13. srpna oznámenou dohodu o navázání diplomatických vztahů. Podle zpravodaje televize Kan Amichaje Steina bude v pondělí ve Washingtonu bahrajnský korunní princ Hamad Chalífa.

Ve čtvrtek Trump prohlásil, že by se k historické dohodě o navázání diplomatických vztahů mezi SAE a Izraelem mohla připojit ještě další země z regionu, neupřesnil však která. Prezidentovi vyjednavači se podle čtvrtečních zpráv Reuters snažili přesvědčit další země z oblasti Perského zálivu, jako například právě Bahrajn či Omán, aby se k dohodě s Izraelem také připojily.

Dohoda o navázání diplomatických vztahů mezi SAE a Izraelem je první, kterou Izrael uzavřel s arabským státem za více než 20 let, a jejím hlavním spouštěčem byly podle Reuters sdílené obavy obou států z počínání Íránu. Spojené arabské emiráty se po Egyptu a Jordánsku staly teprve třetí arabskou zemí, která s Izraelem naváže plnohodnotné diplomatické styky, a prvním státem ze zemí Perského zálivu. Palestince postup SAE rozhněval a vyvolal obavy, že krok oslabí dlouhodobé panarabské stanovisko, které normalizaci vztahů mezi Izraelem a arabskými státy podmiňuje izraelským uznáním palestinského státu a jeho stažením z okupovaných území.

Reklama

Související témata:

Doporučované