Hlavní obsah

Růžička padl. Jediná věc v životě, které nelituji, říká muž, který ho dostal

 

Reklama

Reportérovi Seznamu se podařilo vyzpovídat Miroslava Palaščáka, klíčového svědka proti Vladimíru Růžičkovi.

Článek

Kdo byl před sedmi měsíci Miroslav Palaščák? Majitel stavební firmy s vilou v pražských Řeporyjích. Otec syna, který se bez úspěchu pokoušel o velkou hokejovou kariéru.

Kým je dnes?

Mužem, který svou tajnou nahrávkou přesvědčil soudy, že i největší legendy českého sportu – byť je verdikt zatím nepravomocný – porušují zákony.

Kvůli tajně nahranému videu, které zjara tohoto roku zveřejnila média, byl kapitán olympijských hokejových vítězů z Nagana Vladimír Růžička odsouzen za to, že vybíral pro svůj klub sponzorské dary za příslib hokejové kariéry jednoho průměrně nadaného hokejisty.

Růžička má zaplatit 400 tisíc korun pod hrozbou, že jinak půjde na 16 měsíců do vězení, a muž, který ho do této situace přivedl, cítí satisfakci.

„Je to jediná věc v životě, které jsem nikdy nelitoval,“ řekl na kameru Seznamu, když se jeho pře se slavným trenérem blížila ke konci.

Byla to poměrně vzácná chvíle, protože Palaščák byl sice zjara po únorovém zveřejnění videa mediální hvězdou, ale postupně se stáhl do ústraní a vystupoval velmi zřídka.

Když se však už k rozhovoru uvolil, popsal důležité okolnosti příběhu. Například to, jaký měl před Vladimírem Růžičkou původně respekt.

„Pan Růžička měl neuvěřitelné postavení, když jsem s ním byl poprvé, nebyl jsem schopen slova,“ uvedl Palaščák, který se kvůli svému videu stal pro velkou část hokejové komunity personou non grata.

Jeho syn už s hokejem definitivně skončil a otec Palaščák pro Seznam připustil, jak důležitá okolnost to byla. „Kdyby hokej hrál, nikdy bych s tím nevylezl,“ přiznal.

I když verdikt soudu bere evidentně jako satisfakci, o trest mu prý nešlo. „Mým úmyslem nebylo, aby byl někdo před soudem, šlo mi o to ukázat pravou tvář Vladimíra Růžičky,“ uvedl v rozhovoru, který se uskutečnil na chodníku před hokejovým stadionem Slavie v Edenu, kde se s hokejovou legendou scházel a kde se aféra vlastně zrodila.

„Jsem bytostně přesvědčen, že jsem udělal správnou věc,“ říká nyní Miroslav Palaščák a těžko říci, jestli je u konce.

Soudu totiž předložil video z další schůzky, a i když bez úspěchu (soudce si nahrávku prohlédl a odmítl ji s tím, že nepřináší nové důkazy), zůstává Palaščák tajemný.

„Nechte se překvapit,“ opakuje odpověď na jednoduchou otázku, jestli má ještě něco v ruce.

Reklama

Doporučované