Hlavní obsah

K tragédii v Izraeli nemuselo dojít, úřady před riziky varovaly roky

Foto: Profimedia.cz

Pozůstalí po obětech tragédie u úpatí hory Meron na hřbitově ve městě Petach Tikva.

Reklama

V Izraeli proběhly první pohřby obětí tlačenice na židovském poutním místě u úpatí hory Meron. Při tragédii přišlo o život 45 lidí. Úřady v minulosti před podobným incidentem opakovaně varovaly.

Článek

Identifikace obětí tragédie, která se odehrála v noci na pátek na severu Izraele, byla po začátku židovského svátku šabat na 24 hodin přerušena. Do pátečního večera bylo podle izraelského ministerstva zdravotnictví identifikováno 32 mrtvých. Mezitím už se ale uskutečnily první pohřební obřady. Mezi oběťmi mají být především muži a chlapci z ultraortodoxní komunity.

Během tlačenice podle zahraničních agentur přišli o život i zahraniční občané. Podle mluvčího americké ambasády se během incidentu zranilo a zemřelo několik amerických občanů. Kanadský premiér Justin Trudeau v pátek řekl, že při neštěstí zemřeli také dva Kanaďané. Izraelské ministerstvo zahraničí informovalo, že je ve spojení též s jednou rodinou v Argentině. Izraelská letecká společnost El Al nabídla podle BBC pomoc rodinným příslušníkům obětí ze zahraničí, kteří se chtějí zúčastnit pohřbu svých blízkých v Izraeli.

Ještě v pátek se členové ultraortodoxní komunity rozloučili s rabínem Elazarem Goldbergem. Mezi dosud identifikovanými oběťmi mají být i nejmladší zemřelí, bratři Moše Natan Englander, kterému bylo čtrnáct let, a devítiletý Jehošua Englander. Pohřeb proběhl na hřbitově Segula v izraelském městě Petach Tikva.

Izraelský prezident Reuven Rivlin v pátek odpoledne zapálil 45 svíček na památku obětí tragédie, informoval deník The Jerusalem Post. „Je čas obejmout rodiny a pomoci jim najít jejich blízké,“ cituje deník Rivlina. „Je to těžký a bolestivý den. Tato tragédie je srdcervoucí,“ dodal izraelský prezident. Na neděli izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil státní smutek.

Podle deníku The New York Times ale izraelské úřady, především pak izraelský nejvyšší kontrolní úřad, opakovaně upozorňovaly na rizika ohledně pořádání této masové události. Již v letech 2008 a 2011 se ve zprávě kontrolního úřadu objevilo varování, že místo konání u úpatí hory Meron není uzpůsobené pro tak velký dav. Zpráva z roku 2008 uvádí, že přístupové cesty na místo konání představují zvláštní nebezpečí, protože jsou „úzké a nevhodné pro pohyb stovek tisíc lidí, kteří místo navštěvují“. V areálu také podle zprávy proběhly stavební úpravy, které neodsouhlasily místní úřady.

Předseda regionální vlády pak podle svých slov usiloval o uzavření místa konání minimálně třikrát. V roce 2013 v té době regionální policejní velitel Roni Atia v oficiální zprávě dospěl k závěru, že místo konání může bezpečně pojmout maximálně deset tisíc poutníků, a varoval, že v případě paniky, ke které právě v pátek došlo, jsou uličky poutního místa „jedním z nejnebezpečnějších prostorů“.

Vláda přesto pořádání letošních oslav schválila, na což podle New York Times měla vliv politická situace v zemi. Vládnoucí strana premiéra Netanjahua Likud totiž podle deníku potřebuje podporu i od ultraortodoxních politických stran a komunit.

Vyšetřovatelé aktuálně také zkoumají, zda nedošlo k pochybení policie, uvedlo podle BBC ministerstvo spravedlnosti. Premiér Netanjahu slíbil „důkladné“ vyšetřování, které „zajistí, aby se podobná katastrofa už nikdy neopakovala“. Šéf regionální policie Šimon Lavi novinářům řekl, že na sebe bere „celkovou odpovědnost za dobrá i špatná rozhodnutí“ a je „připraven podstoupit jakoukoli kontrolu“.

Později Lavi řekl tiskové agentuře AFP, že jeho podřízení během „tragické noci“ udělali vše, co mohli. Nejmenovaný policejní zdroj řekl izraelskému deníku Haaretz, že incidentu nemohlo být zabráněno a policie za něj nenese zodpovědnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované