Hlavní obsah

K útoku na autobus se syrskými vojáky se přihlásili teroristé z IS

Foto: Profimedia.cz

Snímek pořízený krátce po útoku na autobus.

Reklama

Teroristická organizace Islámský stát (IS) se dnes přihlásila k odpovědnosti za středeční útok na autobus na hlavní dálnici v syrské provincii Dajr az-Zaur. Propaganda IS tvrdí, že při něm zahynulo 40 syrských vojáků.

Článek

Syrská státní média ve středu informovala, že atentát nepřežilo 28 lidí. Autobus mířil z centrální provincie Homs na východ do Dajr az-Zauru. V době atentátu se nacházel na jihovýchodě této provincie sousedící s Irákem. Agentura Reuters uvedla, že v této oblasti působí hlavně syrská armáda a Íránem podporované milice. Dříve region ovládali radikálové z Islámského státu.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), jež sídlí v Británii a situaci v zemi monitoruje skrze informátory na místě, dnes podle agentury DPA informovala, že kvůli konfliktu v Sýrii letos přišlo o život více než 6800 lidí. To je nejnižší roční smrtelná bilance od začátku války trvající už skoro deset let.

Od začátku syrského konfliktu zemřelo při bojích mezi syrskou armádou a povstaleckými skupinami nejméně 387 000 lidí, z toho 117 000 civilistů. Nejkrvavější byl rok 2014, kdy podle SOHR přišlo o život přes 67 000 osob.

Reklama

Doporučované