Hlavní obsah

K výročí atentátu na Heydricha vychází komiks o operaci Anthropoid

Jozef Gabčík.

Reklama

aktualizováno •

Autoři komiksu Tři králové Zdeněk Ležák a výtvarník Michal Kocián pokračují v mapování českého odboje, nyní se vracejí k atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Článek

„Komiks Anthropoid aneb Zabili jsme Heydricha vychází u příležitosti 79. výročí akce československých parašutistů,“ informovala za nakladatelství Argo Radka Potměšilová.

Tvůrčí duo Ležák a Kocián v úspěšném titulu Tři králové před čtyřmi roky popsalo příběh trojice Václav Morávek, Josef Balabán a Josef Mašín, kteří v rámci odbojové organizace Obrana národa prosluli zejména v šestém pražském obvodu organizací odbojové práce, zpravodajstvím a sabotážemi. Udržovali rovněž radiové spojení s československou vládou v Londýně.

„Novinka Anthropoid aneb Zabili jsme Heydricha řadou dalších dějových linek příběh s knihou Tři králové propojuje. Oba komiksy věrně popisují historické události a kladou si za cíl s tímto významným tématem seznámit především mladou generaci českých čtenářů,“ uvedla Potměšilová.

Ležák a Kociánem sledují příběh parašutistů ze všech pěti výsadků, od jejich seskoku až po hrdinskou smrt sedmi z nich v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje v Praze 18. června 1942. Nejvýznamnější částí komiksového příběhu je vlastní atentát a poté bitva v prostorách chrámu.

Samotný atentát provedli parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří 27. května 1942 v Praze zaútočili na Heydrichovo auto. Nelítostnému nacistovi a spoluautorovi takzvaného konečného řešení židovské otázky se osudnou stala silnice pod Vychovatelnou v Libni, kudy téměř každý den projížděl. V ostré zatáčce nedaleko Bulovky musel protektorův vůz zpomalit kvůli tramvaji a stal se snadným terčem. Nejprve se Gabčík pokusil vystřelit ze samopalu, v hlavni se mu ale vzpříčil náboj. V záloze byl Kubiš, který na vůz hodil bombu. Netrefil se sice do vozu, bomba vybuchla před pravým zadním kolem, úlomky ale Heydricha vážně zranily. Heydrich útok přežil, ale nečistoty zanesené do ran vedly k sepsi. Zemřel o pár dní později, 4. června.

Nacisté v odvetě vyhladili obce Lidice a Ležáky a popravili mnoho odbojářů a lidí, kteří jim pomáhali. Kubiš s Gabčíkem a dalšími spolubojovníky zemřeli 18. června po boji, když se odmítli vzdát a opustit vyzrazený úkryt v kryptě kostele svatých Cyrila a Metoděje.

Autor textu komiksu Ležák je novinář a šéfredaktor časopisu ABC. Je autorem úspěšných titulů Stopa legionáře, Tři králové, TGM, Karel IV. – Pán světa, Ve jménu Husa – Zrození kalicha, Jan Žižka – Bojovník ve jménu Jana Husa, 100 let Československa v komiksu, Kronika bolševismu a dalších.

Výtvarník Kocián začal přispívat začátkem 90. let do časopisů Kometa a Aréna, ilustroval knihy Jaroslava Foglara. Od roku 2005 se už plně věnoval pouze časopiseckému a knižnímu komiksu s převážně historickou tematikou pro několik nakladatelství. Pro scénáristu Václava Šorela ilustroval knihy Generál Fajtl a Vzduch je naše moře.

Reklama

Doporučované