Hlavní obsah

Kadeřnice z Brna vybudovala vlastní salon, kvůli covidu má obavy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pečovat o vlasy svých zákaznic měla kadeřnice Kristýna Humlová z Brna v plánu i mezi svátky. Kvůli přechodu do pátého stupně systému PES ale objednané klientky jako už dvakrát předtím musela obvolat a najít pro ně jiný termín.

Článek

Kromě výpadku příjmů ji v průběhu roku dělalo starosti také budování nového salonu s rozlohou 100 metrů čtverečních, kde plánuje zaměstnat až šest dalších kadeřnic. „Kdybych tušila, že se objeví koronavirová nákaza, tak velký salon bych zřejmě nepořizovala,“ řekla Humlová.

O vybudování vlastního salonu snila dnes osmadvacetiletá kadeřnice od dětství. „Vždy jsem chtěla mít něco, co vytvořím svou pílí jako moji rodiče. Když jsem dostala nabídku v jednom z brněnských nákupních center, tak jsem do toho bez váhání šla,“ popsala.

Přípravy odstartovaly začátkem letošního roku, kdy si podnikatelka nedokázala ani představit, že místo stříhání a barvení bude kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru několik měsíců trávit doma. „Kdybych věděla, co přijde, asi bych s realizací tak velkého salonu počkala a udělala něco menšího. Proletělo mi hlavou několik pochybností, zda je tato doba na rozjíždění podnikání ve službách vhodná. Už jsem do nového salonu investovala kolem 1,5 milionu a počítám ještě zhruba se 300 000,“ řekla žena.

Dopady koronavirové nákazy vnímala při vzniku nového salonu především ze stran dodavatelských společností. „Byla to univerzální výmluva na vše. Když firma nestíhala termín, zaměstnanci automaticky měli covid. Jinak na stavbě jsme mohli pracovat, takže když jsem nemohla stříhat, byla jsem tam při ruce. Teď už je salon téměř hotový. Zbývá složit nábytek a čekat, až vláda dovolí otevřít,“ poznamenala.

I když byl pro ni letošní rok náročný, čeká, že to těžké teprve přijde. Má strach z opětovného uzavření služeb i nedostatku zákazníků, kteří budou šetřit. V příštím roce ji také zaměstná nová povinnost, a to péče o dítě. Stejně jako při budování salonu tak spoléhá na pomoc rodiny. „Rozjíždět podnik s miminkem v téhle době bude těžké, ale musíme to zvládnout. Mám perfektní rodinu, která mě vždy podrží a velmi ráda pomůže. Lidé jsou v daleko těžších životních situacích a také to zvládají,“ říká kadeřnice.

Její nový salon bude zavřený nejméně do 10. ledna, dokdy platí opatření pátého stupně. Předtím se vláda sejde a vyhodnotí co dál. Pátý stupeň znamená omezení shromažďování na dvě osoby či zákaz nočního vycházení od 21:00 do 04:59. Ve stejnou dobu musí být také zavřená výdejní okénka restaurací. Ve čtvrtém i pátém stupni se počítá jen s nákupy základních potřeb a výdejem zboží objednaného přes internet. Provozovny služeb mají mít zavřeno kompletně. Předtím ve čtvrtém stupni platila předvánoční výjimka a otevřeny byly jak služby, tak obchody.

V Jihomoravském kraji přibylo za posledních 24 hodin 17 hospitalizovaných s covidem-19, celkem jich v nemocnicích leží 536. Za den se objevilo 178 nově potvrzených případů a sedm úmrtí lidí v průměrném věku 86 let. Úroveň epidemického rizika v regionu klesla z pátého na čtvrtý stupeň pohotovosti.

Reklama

Doporučované