Hlavní obsah

Kalifornii sužují další požáry, silný vítr šíří oheň dál. V ohrožení je i prezidentská knihovna

Foto: Reuters

Kalifornie bojuje s masivními požáry už několikátý den v kuse.

Reklama

Nový požár, který dnes brzy ráno vypukl na jihu Kalifornie, se rozšířil na plochu o velikosti více než 520 hektarů. Podle hasičů z okresu Ventura plameny ohrožují 6 500 domů, v ohrožení se ocitla i prezidentská knihovna Ronalda Reagana. Úřady nařídily povinnou evakuaci místních obyvatel, kolik přesně jich muselo své domovy opustit, ale zatím není jasné, uvedla agentura AP. Kvůli požáru je rovněž uzavřeno několik škol.

Článek

Požár se rozhořel těsně před úsvitem mezi městy Simi Valley a Moorpark severozápadně od Los Angeles. Podle místních hasičů se plameny šíří kvůli silnému větru. S požárem bojuje přes 800 hasičů, kterým pomáhají letadla a vrtulníky.

Plameny se přiblížily až ke kopci, na kterém se nachází Reaganova prezidentská knihovna. V jednu chvíli byly dokonce ve vzdálenosti necelých třiceti metrů. Mluvčí knihovny Melissa Gillerová ale uvedla, že zatím nezaznamenali žádné škody.

Kvůli silnému větru se na jihu Kalifornie rozhořely i další menší požáry. Asi 19 kilometrů od požáru u Simi Valley hasiči bojují s plameny, které zasáhly kopce u města Calabasas. Obyvatelé nedalekého Hidden Hills již byli upozorněni, aby se připravili na evakuaci.

Energetická společnost PG&E v úterý oznámila, že kvůli rozsáhlým lesním požárům, se kterými se Kalifornie potýká již od minulého týdne, může zůstat bez proudu asi 1,5 milionu obyvatel. Z preventivních důvodů byly totiž odpojeny dodávky elektřiny asi pro 600 000 domácností. Už v pondělí přerušila PG&E dodávky asi milionu domácností a podniků, polovině z nich ale už opět proud dodává. Dnes společnost informovala, že podle jejích odhadů by nyní mohlo být bez proudu asi 900 000 lidí, někteří z nich již od soboty.

Meteorologové očekávali, že silný vítr bude v oblasti panovat celý dnešní den. Podle některých by mohl dosáhnout rychlosti až 130 kilometrů za hodinu. Plameny si zatím nevyžádaly žádnou oběť, nicméně popadané stromy usmrtily tři lidi.

Reklama

Související témata:

Doporučované