Hlavní obsah

Kalifornští vědci záměrně zmutovali vir ptačí chřipky. Připravují se na pandemii

Ptačí chřipka by mohla způsobit pandemii, jako například mor.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Virus ptačí chřipky se zatím z člověka na člověka nepřenáší. Vědci se ale této nové „schopnosti" viru obávají a snaží se být o krok napřed.

Článek

Vědci z výzkumného ústavu Scripps v Kalifornii ve svých laboratořích zmutovali virus ptačí chřipky. Chtějí před ním mít náskok, který jim umožní připravit se na potenciální katastrofu.

„Potřebujeme vědět, co by virus mohl dělat v přírodě, abychom mohli být ostražití a odhalit změny hned, jak je uvidíme,” řekl profesor James Paulson z týmu vědců deníku The Independent. Dodal, že virus sice infikuje lidi, dosud se ale nepřenesl z člověka na člověka. Virus v současné době však vykazuje známky toho, že by se takto šířit dokázal.

Podle Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů zemřelo na ptačí chřipku ve světě zatím 596 lidí, přenosů na člověka bylo zaznamenáno více než 1 550. Po nákaze se u většiny obětí ptačí chřipky objevila pneumonie.

Studie vědců by mohla pomoci vytvořit vakcínu, která by zabránila vypuknutí smrtelné epidemie ptačí chřipky. Ta by totiž podle nich mohla dosáhnout až takových rozměrů, jaké měla pandemie moru ve 14. století.

Reklama

Doporučované