Hlavní obsah

Kam bychom šli? Mnozí Arméni nechtějí opustit obsazená území Karabachu

Svět bez obalu: Arméni nechtějí opustit obsazená území Karabachu. Hrozí další konflikt?Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Vojenské jednotky vstoupily do Lačinského okresu, který měla Arménie podle dohody o ukončení bojů v Náhorním Karabachu předat Ázerbájdžánu. Už dříve odevzdala Arménie okresy Agdam a Kelbadžar.

Článek

V ázerbájdžánském hlavním městě Baku lidé oslavují každou další oblast v Náhorním Karabachu, kterou jejich vojáci převezmou. Nyní jde o Lačinský okres, který byl pro Armény velice důležitý. Vede přes něj koridor spojující Arménii s Karabachem. Teď tam zavlály ázerbájdžánské vlajky.

„Moje radost je dvojnásobná. Byly mi čtyři roky, když jsem musel Lačin opustit. A teď se tam vrátím se svým čtyřletým synem,“ svěřil se reportérům Rádia Svobodná Evropa jeden ze slavících mužů.

Z oblasti Lačinu už odešla většina arménského obyvatelstva. Lidé mají strach z možné odvety, nechtějí se postupujícím jednotkám dostat do cesty. Mnozí, jak už to bylo k vidění v jiných místech Náhorního Karabachu, za sebou nechávají spálenou zemi. Ničí infrastrukturu, zapalují své domovy.

Jiní ovšem chtějí v postoupených oblastech zůstat.

„Neopustíme naši vesnici. Nemáme kam jít. Žijeme tady. Jsou tady naše děti. Kam bychom měli jít? Jednou jsme do Jerevanu odjeli a nějakou dobu tam žili. Jak dlouho bychom tam měli zůstat? Lidé panikaří. Úředníci si hrají s osudem našich dětí. To není správné,“ namítá jedna z Armének.

Ázerbájdžánci, kteří odsud byli po první válce odsunuti, teď žijí na předměstí Baku. Říkají, že jsou rádi, že se oblast znovu dostala do ázerbájdžánských rukou. Ale panuje mezi nimi nejistota ohledně Ruskem kontrolovaného koridoru.

„Říkají, že pětikilometrový koridor nebude mít Ázerbájdžán pod svou kontrolou. To znamená, že do tohoto koridoru bude spadat i město Lačin. Nevím, jestli je pro nás bezpečné se vrátit a žít tam,“ říká jeden z Ázerbájdžánců, který o návratu do Karabachu uvažuje.

Ázerbájdžánský poslanec Zahid Oruč tvrdí, že by se návrat běžného života do Lačinu měl nějak konkrétně řešit. „Všichni obyvatelé Ázerbájdžánu – a zvláště naši obyvatelé města Lačin včetně vojenské jednotky na odminování oblasti – se od začátku prosince budou moci vrátit do všech částí tohoto okresu. Zadruhé, budou tam umístěny ázerbájdžánské úřady. A teprve potom – jako třetí subjekt – bych zmínil ruské mírové jednotky,“ tvrdí Zahid Oruč.

Ve chvíli, kdy řada lidí Lačin opouští, plánují jiní svůj návrat, ale pocit nejistoty zůstává na obou stranách.

Více v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované