Hlavní obsah

Kamenný most v Dobříši na Příbramsku byl prohlášen památkou

Foto: Profimedia.cz

Zámek Dobříš.

Reklama

Kamenný most v Dobříši na Příbramsku byl počátkem září prohlášen památkou, je tak definitivně odvrácena jeho demolice.

Článek

Stavba je ve špatném stavu a cestáři ji chtěli zbourat a nahradit novým mostem. Okrašlovací spolek Dobříš s tím nesouhlasil a inicioval protestní petici, kterou podpořili dobříšští i středočeští zastupitelé.

Ministerstvo kultury vedlo řízení o prohlášení mostu památkou, které podle Svobody skončilo pro město příznivě. „Pro nás je to dobrá zpráva, měli jsme tu i petici občanů, kteří o to usilovali. Máme příští týden schůzku se zástupci kraje, abychom se bavili o tom, co se s tím dá dělat,“ uvedl starosta Pavel Svoboda.

Zástupci hejtmanství už dříve uvedli, že oprava původního mostu bude drahá. Podle krajského radního Josefa Řiháka by se na nákladech nějakou částkou mohlo podílet i město, hlavní díl ale půjde za Středočeským krajem.

Most byl podle petice vybudovaný kolem roku 1830 jako miniaturní replika Karlova mostu v Praze. Předseda okrašlovacího spolku Petr Kadlec upozornil na to, že jde o poslední klasický kamenný most v Dobříši, který vydržel do současnosti.

Most údajně vznikl na památku tragické události, kdy se s nevěstou Marií Annou Kloibrovou z Českého Krumlova v červnu 1829 v brodu převrhl kočár a dívka se v rozvodněném Pilském potoce utopila. Stavbu zaplatila její rodina.

Reklama

Doporučované