Hlavní obsah

Kanadský premiér Trudeau se omluvil domorodým obyvatelům země za jejich utrpení

Kanadský premiér Justin Trudeau se omluvil domorodcům za jejich utrpení.Video: Klára Galová

 

Reklama

Na mezinárodním fóru Trudeau upozornil na přístup k původnímu obyvatelstvu, který musí Kanada změnit.

Článek

Kanadský premiér Justin Trudeau se ve čtvrtek ve svém projevu na Valném shromáždění OSN obrátil do vlastních řad. Omlouval se za dlouholeté utrpení domorodých obyvatel své země, které trvá dodnes.

„Velmi se stydíme,“ prohlásil podle agentury AP politik. „Příliš mnoho domorodců zažívá nedostatek respektu i dnes,“ dodal, než začal líčit kroky, jež mají historickou nespravedlnost vůči původním obyvatelům amerického kontinentu napravit.

Zmínil například problémy s vodou v rezervacích původních obyvatel, které chce kanadská vláda vyřešit do roku 2020, nebo rozdíl ve vzdělání a zdravotním stavu mezi domorodci a zbytkem obyvatel Kanady. Mezi původními obyvateli je totiž výrazně větší poměr sebevražd a dožívají se průměrně o pět až sedm let méně než ostatní.

Trudeau je přesvědčen, že se Kanada s domorodci nakonec usmíří. Ti tvoří necelých pět procent obyvatel téměř čtyřicetimilionové země, která je obecně uznávána za respekt k lidským právům i menšinám.

K premiérovi, jenž nastoupil do úřadu v roce 2015, vzhlíželi zastánci práv původních obyvatel s velkou nadějí. Nyní ho ale část z nich kritizuje za liknavost. I přesto, že Trudeau nedávno sáhl k obměně vlády a záležitostem domorodců věnoval dokonce zvláštní ministerstvo, aby se jejich pozice náležitě zlepšila.

Domácí kanadský problém otevřel i na mezinárodním fóru. Na dotaz novinářů uvedl, že chtěl upozornit na věc, kterou musí jeho země vyřešit, spíše než radit jiným lídrům, jak řešit jejich vlastní chyby.

Reklama

Doporučované