Hlavní obsah

Mynář v Číně předjednával půdu Zemanovi. Jde o humanitární pomoc, zní z Hradu

Foto: Profimedia.cz

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář odletěl vyjednávat do Pekingu, ale bez mandátu vlády.

Reklama

aktualizováno •

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář jednal v Pekingu s čínským vicepremiérem Chu Čchun-chuem.

Článek

Navzdory epidemii koronaviru se kancléř Vratislav Mynář vydal do Pekingu. V zastoupení prezidenta Miloše Zemana předal čínskému vicepremiérovi Chu Čchun-chuovi darovací listinu k humanitární pomoci, která by z Česka do Číny měla odletět v neděli.

Chu ocenil, že se Mynář na cestu vydal i přes epidemii koronaviru. Je to „důkaz hlubokého přátelství české vlády a lidu“, citovala čínského vicepremiéra tisková agentura Nová Čína.

Kancléř se tak kvůli své cestě bude muset na doporučení hygieniků dva týdny sledovat, jestli se u něj neprojeví příznaky nové nemoci. Pevninská Čína momentálně hlásí zhruba 80 tisíc nakažených a 2800 mrtvých, v Česku se zatím neobjevil ani jeden případ.

To je ale jen ten menší problém Mynářovy cesty. Vláda o ní sice byla informována, ale za českou zahraniční politiku nemluvil.

„O cestě Vratislava Mynáře do Číny jsme informováni byli, pan kancléř nicméně zastupoval pouze Kancelář prezidenta republiky vzhledem k tomu, že mandát vlády mu udělen nebyl,“ řekla Seznamu mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Zuzana Štíchová.

„Vládním letadlem neletěl,“ dodal pro iDnes.cz premiér Andrej Babiš (ANO).

Mynář jednal o cestě Zemana do Číny

Prezidentův kancléř tak musel do Číny cestovat pravidelným letem a navíc s přestupem. Přímé linky z Česka do Číny jsou totiž zrušené.

Seznam Zprávy se mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka ptaly nejen na to, jak se Mynář do Číny dostal, ale i za koho jednal. Zahraniční politika je totiž v rukou vlády a sám kancléř nemá k vyjednávání s představiteli jiného státu žádné pravomoci. I vyslání humanitární pomoci schválila na návrh ministra zahraničí Petříčka vláda, i když se na ní mimo města a krajů podílel i Pražský hrad.

„Jde o humanitární pomoc Číně postižené koronavirem. Více není třeba dodávat,“ nechtěl odpovědět na zaslané otázky mluvčí prezidenta Ovčáček. Ačkoliv mluvčí publikoval na Twitteru darovací listinu s Mynářovým podpisem, smlouva o humanitární pomoci ještě podepsána nebyla. To se stane až při předání daru v neděli.

Podle informací Seznamu ale Mynář do Číny necestoval jen kvůli humanitární pomoci. Hlavním účelem jeho návštěvy bylo jednání o účasti prezidenta Zemana na summitu 17+1 zemí střední a východní Evropy a Číny.

Zeman sice v lednu v rozhovoru pro Blesk.cz uvedl, že na dubnové setkání v Číně nepojede, kancléř Mynář ale následně dodal, že by prezident svůj názor ještě mohl změnit, a to pokud by se na summitu podepsaly konkrétní projekty mezi čínskými a českými firmami.

Podle informací Seznam Zpráv by společně s Mynářem měl být v Číně také Martin Nejedlý – poradce prezidenta Miloše Zemana – a také Jaroslav Tvrdík. Ten vede třeba fotbalovou Slavii a je členem představenstva čínské firmy CITIC Europe Holdings, která má pod sebou řadu čínských investic v Česku.

Nejedlý na dotaz Seznam Zpráv, zda v Číně je i s Mynářem a Tvrdíkem, odpověděl: „Já nebudu komentovat žádné věci, promiňte.“ A poté telefonát ukončil.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček jen uvedl, že „nemá tušení“, jestli v Číně jsou i Nejedlý s Tvrdíkem.

Není ani jasné, zda se Mynář z Číny už vrátil. Ovčáček napsal, ať se reportér Seznam Zpráv s touto otázkou obrátí přímo na kancléře. Mynář však nezvedal telefon a nereagoval ani na zaslané zprávy. Na dotazy neodpověděl ani Tvrdík.

Vyschlé investiční kohoutky

Vztahy mezi Čínou a Českem se v poslední době ochladily. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nejprve vypověděl sesterskou smlouvou s Pekingem, aby následně podepsal partnerství s Tchaj-pejí. V reakci na to přerušila s Prahou styky také Šanghaj. Čína ale kritizovala i plánovanou cestu zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery na Tchaj-wan.

Hrad se nyní obává, že se čínské investiční kohoutky, které dosud jen kapaly, uzavřou nadobro.

Na webových stránkách Pražského hradu se nic o jednání Mynáře v Číně neobjevilo. Kancléř prostřednictvím mluvčího prezidenta informoval pouze o humanitární pomoci.

„Ta do Číny zamíří speciálem Armády České republiky 2. března a obsahuje zejména respirátory, ochranné pomůcky jako brýle, rukavice, kombinézy a dezinfekční prostředky. Tímto darem chceme vyjádřit velkou solidaritu a podporu čínskému lidu v současných těžkých chvílích boje se zákeřnou epidemií,“ uvedl z Číny Vratislav Mynář.

Armádní speciál podle Ovčáčka odstartuje v neděli 1. března, k předání pomoci dojde v Číně 2. března. Podle informací ČTK je odlet plánován na nedělní ranní hodiny. Letoun bude mít mezipřistání v Novosibirsku.

Reklama

Doporučované