Hlavní obsah

Kardinál Duka znal svědectví o sexuálním zneužívání, tvrdí jeho podřízený. Roky se nic nedělo

Seznam nashromáždil důkazy, že jihočeská diecéze dlouhá léta kryla svědectví o sexuálních kauzách ve svých řadách. Případ ze Zvláštního vyšetřování otřásá českou katolickou církví. Reagoval i vyslanec papeže, apoštolský nuncius Charles Balvo.

Reklama

Článek

Zvláštní vyšetřování: Mlčení biskupů. Přinášíme důkazy o dlouholetém ukrývání svědectví o sexuálním zneužívání v církvi.Video: Seznam Zprávy

Reportéři Slonková a Kubík získali svědectví o sexuálních deliktech, která dlouhá léta ležela v církevních archivech. Z důkazů vyplývá, že českobudějovická diecéze nedokázala deset let vyřešit případ, v němž jejího kněze obvinilo hned několik věřících žen ze sexuálního obtěžování. Jedna z nich v reportáži, kterou najdete v úvodním videu, dokonce promluvila o dlouholetém znásilňování.

Svědectví přitom neskončila jen v Budějovicích. Znal je i současný český primas Dominik Duka.

Alespoň podle vyjádření, které reportéři získali od tehdejšího generálního sekretáře České biskupské konference Tomáše Holuba, který nyní působí jako plzeňský biskup.

Na Tomáše Holuba se přesně před pěti lety obrátil svědek František K., který jménem jedné z obětí žádal, aby církev konala. (Korespondenci přikládáme níže.) A Holub, jak dnes říká, odpověď pro tohoto muže řešil přímo s Dominikem Dukou.

Dopis tajemníkovi biskupské konference Tomáši Holubovi.

„Jako tehdejší generální sekretář jsem ho (svědka, pozn. red.) po poradě s předsedou kardinálem Dukou informoval, že je třeba se obrátit na přímého nadřízeného biskupa Paďoura a v případě, že on nereaguje, vyzval jsem ho, aby se obrátil na orgány činné v trestním řízení,“ sdělil redakci Holub.

Sám kardinál Dominik Duka výslovně nepopírá, že o jihočeském případu věděl.

Ve své vůbec první reakci pro Seznam uvedl, že případy, které byly podložené, předávala církev policii. Tvrdí ale, že ne vždy byly k dispozici neprůstřelné důkazy.

„Takové ty řeči, že jsem nezasáhl, nebo že jsem zasahoval liknavě… Mohu teprve tehdy zasáhnout, jestliže mám svědky, jestliže mohu ten případ s čistým svědomím postoupit,“ prohlásil.

Deset let a nic

V reportáži TV Seznam přitom jednoho z jihočeských duchovních obvinilo hned několik svědkyň ze sexuálního obtěžování. Jedna mluvila dokonce o dlouholetém znásilňování. Svědkyně byly v té době nezletilé, některým bylo pouhých deset let.

A jihočeská diecéze případ nedokázala deset let vyřešit. Dotyčný kněz byl suspendován až před pár týdny – na výslovný pokyn Vatikánu. Teď čeká na církevní soud.

Jihočeský biskup Vlastimil Kročil, který o případu také věděl a roky jej měl bez výsledku na stole, jakékoli oficiální vyjádření stále odmítá.

„Z důvodu zmíněného probíhajícího právního řízení nebude otec biskup poskytovat žádné další informace, a to především z důvodů ochrany osobních údajů a dat i zajištění řádného průběhu řízení,“ tlumočil Kročilův postoj mluvčí jihočeského biskupství Miroslav Bína.

Pro Seznam reagoval na případ také apoštolský nuncius v České republice Charles Balvo. Upozornil, že papež František odmítá nad případy sexuálního zneužívání zavírat oči.

„Neexistuje nic, co by mohlo ospravedlnit chování duchovních, biskupů a kněží, kteří někoho sexuálně zneužívali, ať už nezletilého, nebo dospělého. Nejdříve je nutné myslet na potřeby obětí,“ uvedl v odpovědi pro Seznam apoštolský nuncius Charles Balvo.

„Jak víte, papež František se minulý měsíc setkal s předsedy biskupských konferencí, aby projednal otázku sexuálního zneužívání a stále pracuje na konkrétních závěrech.“

Sledujte ve 12:00 živé vysílání v TV Seznam: Speciál – Mlčení biskupů.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované