Hlavní obsah

Karlovarský kraj připravuje projekty za desítky miliard

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Karlovarský kraj pokračuje v přípravě projektů, na které by mohl získat dotace z Fondu spravedlivé transformace (Just Transition Fund) Evropské unie. Jde o záměry za desítky miliard korun.

Článek

Karlovarský kraj připravuje projekty, které by mohly pomoct regionu s transformací hospodářství po ukončení těžby a zpracování hnědého uhlí. Nyní nechává zpracovat studie proveditelnosti.

„Karlovarský kraj odeslal deset projektových fiší (projektových návrhů), kde je zhruba 80 projektů za asi 37 miliard korun. Dvě studie proveditelnosti nám zpracovává firma, kterou jsme vybrali, a dalších osm projektových fiší budeme soutěžit. Tam jsme dali částku 4,8 milionu korun,“ řekl hejtman Petr Kubis (ANO).

Nyní se zpracovává studie proveditelnosti pro tzv. oběhové hospodářství, v němž jde především o využití odpadů. Druhou oblastí je využití rekultivovaných pozemků po těžbě uhlí.

Podle Kubise by mohlo být reálné získat z Fondu pro spravedlivou transformaci pro Karlovarský kraj 15 až 20 miliard korun. Z fondu mohou čerpat dotace regiony, kde je utlumována těžba uhlí. Podstatné ale bude mít připravené projekty, a to nejen Karlovarského kraje, ale i obcí, měst nebo firem, které by se chtěly na transformaci regionu podílet.

Reklama

Doporučované