Hlavní obsah

Projekt těžby lithia na Cínovci má být hotov do konce roku 2021

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Projekt těžby lithia na Cínovci v Krušných horách technicky připraví německá skupina SMS Group. Zahájit práce má okamžitě a dokončit je s finální studií proveditelnosti do konce roku 2021.

Článek

ČTK o tom dnes v analýze informovala společnost CFDWorld. Cínovecké ložisko lithia je jedno z největších v Evropě.

Výběr firmy oznámila australská společnost European Metals (EMH), která má v licencované společnosti Geomet 49procentní podíl, 51 procent drží ČEZ prostřednictvím Severočeských dolů. Na základě výsledků studie proveditelnosti a celé druhé fáze projektu se ČEZ a Severočeské doly rozhodnou, zda k těžbě přistoupí. ČEZ na jaře uvedl, že odbytištěm pro krušnohorské lithium by mohly být baterie do elektromobilů či baterie systémů pro ukládání elektřiny.

Pro těžaře aktuální trh s lithiem není podle analýzy společnosti CFDWorld příznivý. I přes vzestup zájmu o elektromobily se cena lithia obchoduje na nejnižších úrovních za poslední tři roky. Z nízké ceny se tak můžou těšit producenti lithiových baterií kvůli nízkým nákladům na komoditu.

Očekává se, že světový počet nově prodaných elektrických automobilů se v následujících letech podle CFDWorld zvýší na pět až šest milionů vozidel, což odpovídá podílu na trhu přibližně pět až sedm procent. „V důsledku této skutečnosti analytici očekávají, že roční poptávka po lithiu v celosvětovém měřítku vzroste o 21 procent,“ uvedla analýza.

Možnost těžby lithia v Česku se stala jedním z diskutovaných témat před parlamentními volbami v roce 2017. Bývalá vláda pod vedením ČSSD tehdy krátce před volbami podepsala s EMH memorandum o těžbě. Předloni v březnu Česko memorandum vypovědělo, premiér Andrej Babiš (ANO) ho několikrát označil za nesmyslné a neplatné. Loni v červenci ČEZ oznámil, že prozkoumá možnosti těžby lithia u Cínovce. Severočeské doly pak letos na jaře získaly ve firmě Geomet podíl 51 procent.

Reklama

Doporučované